+Crobot - Motherbrain

Crobot – Motherbrain
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 23 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Hoe groot de invloed van de band Soundgarden nog steeds is op het geluid van sommige hedendaagse bands bewijst dit derde album van de band Crobot wel! In het geluid van deze band is namelijk het psychedelische stevige geluid van Soundgarden duidelijk terug te horen zonder dat er echter sprake is van regelrechte kopie. Crobot mengt namelijk ook een zeer stevig stonerrock geluid en funky riffs door hun nummers waardoor de band een duidelijk eigen gezicht heeft.
De rauwe strot van zanger Brandon Yeagley lijkt akelig veel op die van Soundgarden’s Chris Cornell en is even intens als die van Cornell. Crobot komt uit Pottsville, Pennsylvania, en werd in 2011 opericht door de al genoemde Yeagley en gitarist Chris Bishop. De broers Jake en Paul Figueroa (bas en drums) maakten tot 2017 deel uit van de band. In 2017 werden de broers vervangen door Dan Ryan (drums) en James Lascu (bas).
Het derde album van Crobot werd geproduceerd door de van o.a. Stereomud en Seether bekende Corey Lowery en staat van begin tot eind vol met intens beukende rock.

Zo knalt de band er gelijk flink lomp tegenaan in Burn. Een nummer met trage, superzware riffs en de intense rauwe zang van Brandon Yeagley. Dit nummer heeft een bluesy stonergeluid, dat vermengd is met de intensiteit van een band als Soundgarden. Opvallend is de zwiepende gitaarsolo van Chris Bishop. In Keep Me Down zijn de riffs wederom log maar ook funky. Er hangt een zwaar Led Zeppelin geluid over dit nummer met zijn intense riffs. Drown is een razend riffrocknummer, vol met logge riffs maar ook met psychedelische Soundgarden rock.
Het Soundgarden geluid is ook aanwezig in het lome Low Life waarin funky grooves afgewisseld worden door superzware riffuitbarstingen. Alpha Dawg klinkt dreigend, zwaar en funky. Dit nummer mixt met het grootste genmak het stonerrock geluid van een band als Clutch met het geluid van Soundgarden, maar ook van Black Sabbath.
De Soundgarden invloeden zijn overduidelijk aanwezig in het hoekig pompende Stoning The Devil waarin de zeer intense zang van Brandon Yeagley de hoofdrol speelt. Het gas wordt ietsjes teruggenomen in Gasoline. Althans, zo lijkt het, na een dromerig psychedelisch begin. Tot Brandon Yeagley met een rauwe brul het startschot geeft voor wederom donderende en massieve riff-a-rama. Zware funky riffs zetten Destroyer in gang. Een nummer waarin weer alle ruimte is voor zowel pyschedelische rock als verpletterende riffs. Blackout zit vol met logge voortslepende riffs, die gedrenkt zijn in een huilend psychedelisch bad. Het hoekig voortpompende After Life heeft een hoog stonergehalte. Een nummer waar menige headbanger de nodige nekkramp van zal oplopen.
In de afsluiter van het album, The Hive, verwerkt Crobot een psychedelisch folkie geluid in een sompig pompende rocker.

Crobot bewijst met dit derde album, dat we hier met een zeer intense en hard rockende band te maken hebben. De liefhebbers van zowel Soundgarden als stonerrock zullen dit album zeker weten te vinden!

Tracklist:
01. Burn
02. Keep Me Down
03. Drown
04. Low Life
05. Alpha Dawg
06. Stoning The Devil
07. Gasoline
08. Destroyer
09. Blackout
10. After Life
11. The Hive

Website: Crobot