Joachim Cooder – Over That Road I’m Bound
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Nonesuch Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Songwriter en multi-instrumentalist Joachim Cooder treedt op zijn nieuwe album Over That Road I’m Bound in de voetstappen van zijn vader Ry. Net als Ry Cooder is Joachim een muzikaal archeoloog, die de songs van Uncle Dave Mason (1870 – 1952), een vaudeville-artiest en banjospeler en een van de eerste sterren van de Grand Ole Opry, als uitgangspunt nam voor dit album.
Hij bewerkte de teksten en de melodieën en maakte ze geschikt voor het instrument dat de percussionist Cooder al langer bespeelt: de elektrische mbira (een variatie op de Afrikaanse duimpiano).

Joachim Cooder hoorde de muziek van Uncle Dave Macon via zijn vader. “Mijn vader speelde heel vaak banjo en zong dan songs van Uncle Dave. Ik herinner me dat vooral Morning Blues me heel erg aansprak.” Jaren later werd hij weer herinnerd aan die muziek. “Toen ik mijn dochter naar het huis van mijn ouders bracht, zat mijn pa vaak op de banjo te spelen en toen hoorde ik Morning Blues weer.
De manier waarop mijn vader die song speelde had iets heel vertrouwds. Daar ontstond toen het idee om de songs van Uncle Dave op banjo en mbira te spelen. Im ben toen iedere morgen samen met mijn dochter naar de originele songs van Uncle Dave gaan luisteren. In feite is zij de regisseur van dit project, omdat ze bepaalde songs steeds weer wilde horen. Ik ben toen de teksten gaan bewerken met haar in mijn gedachten.”

Vervolgens ging Cooder de studio in om met een begeleidingsband, bestaande uit papa Ry Cooder (banjo, gitaar, bassgitaar en background vocals), Rayna Gellert (viool), Juliette Commagere (Joachim’s echtgenote op backing vocals), Sam Gendel (basgitaar) en Glenn Patscha (piano en orgel), een twaalftal traditionals van Uncle Dave Mason in zijn moderne interpretatie op te nemen.

Dat resulteerde dus uiteindelijk in ‘Over That Road I’m Bound’, een album dat de sfeer van de traditionals uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw ademt. Het geluid van de traditionele banjo en viool, gecombineerd met de mbira levert een prachtig geluidbeeld op, waarin Joachim’s vocals prima tot hun recht komen.

Het levert juweeltjes op als het kinderliedje Ruben Comes To Town, de lost love song Tell Her To Come Home, het met een Afrikaans ritme gespeelde Oh Loving Babe en het werkelijk schitterende When The Train Comes Along. En natuurlijk ontbreekt ook de song waarmee het allemaal begon, Morning Blues, ook niet.

Een belangrijke rol is weggelegd voor vader Ry Cooder, die muziek uit dit tijdperk al eerder interpreteerde voor de onvergetelijke soundtrack van Walter Hill’s Jesse James film The Long Riders.

In de voetsporen van zijn vader heeft Joachim Cooder met ‘Over That Road I’m Bound’ een hartverwarmende en soms ontroerende plaat gemaakt,die een prachtige ode is aan de liedjesschrijver Uncle Dave Mason.

Tracks:
01. Over That Road I’m Bound To Go
02. When Ruben Comes To Town
03. Come Along Buddy
04. Oh Lovin’ Babe
05. Tell Her To Come Back Home
06. Backwater Blues
07. Rabbit In The Pea Patch
08. Morning Blues
09. All In Down And Out
10. Heartaching Blues
11. Molly Married A Traveling Man
12. When The Train Comes Along

Website: Joachim Cooder