Anthony Gomes – Containment Blues
Format: CD – LP – Digital / Label: Independent
Release: 2020

 Tekst: Joop van Rossem

De inmiddels 50-jarige Canadese rocker Anthony Gomes verraste eind 2018 vriend en vijand met zijn wellicht beste album tot dat moment, ‘Peace, Love And Loud Guitars’. Er viel weinig aan te merken op die plaat die ook nog eens diverse muziekprijzen in de wacht sleepte.

De lat lag dus erg hoog voor deze opvolger die wederom louter eigen kweek bevat, met uitzondering van Let Love Take Care Of Love dat de man uit Toronto samen met Billy Falcon, een ondergewaardeerde rocker, aan het papier toevertrouwde.

Het woordje ‘containment’ uit de album verwijst naar het proces van vasthouden en dat heeft Gomes duidelijk getracht. Daarin is-ie er voor het grootste deel geslaagd. Dat gezegd hebbende: ‘Containment Blues’ is een toefje minder dan zijn voorganger, alleen maar omdat de kwaliteit van de songs niet hetzelfde niveau haalt.
Betekent dat dan een muzikale afknapper ? Nee, zeer zeker niet, het album bevat nog meer dan voldoende fraais om hem aan te kunnen prijzen.

Zoals het galopperende openingsnummer Make A Good Man (Wanna Be Bad) met zijn ZZ Top-structuuur, of het aan The Faces/Rod Stewart herinnerende Hell And Half Of Georgia.
Zijn breekbare kant toont Gomes met de soulvolle ballad This Broken Heart Of Mine, gevolgd door het met de banjo van Paul Tooley opgesierde Praying For Rain. Stop Calling Women Hoes And Bitches is een straffe bluesrocker, waarna hij in Until The End Of Time en The Greatest 4 Letter Word ook violen in de arrangementen laat opduiken.
Het afsluitende titelstuk is het meest bluesy nummer, samen met No Kinda Love.

Conclusie: weer een album waar de concurrentie met jaloezie naar zal kijken.

Tracklist:
01. Make A Good Man (Wanna Be Bad)
02. Hell And Half Of Georgia
03. This Broken Heart Of Mine
04. Praying For Rain
05. No Kinda Love
06. Let Love Take Care Of Love
07. Stop Calling Women Hoes And Bitches
08. Until The End Of Time
09. Tell Somebody
10. The Greatest 4 Letter Word
11. Containment Blues

Website: Anthony Gomes