Recensie: Jerry McCain – Tough Stuff – The Hot Harmonica Singles Of Jerry McCain 1953-1962

 

Jerry McCain - Tough Stuff – The Hot Harmonica Singles Of Jerry McCain 1953-1962

Jerry McCain – Tough Stuff – The Hot Harmonica Singles Of Jerry McCain 1953-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Eén ding is zeker! Jerry McCain behoort absoluut niet tot de geijkte bluesartiesten. Daar klonk hij veel te rauw en primitief voor!

Jerry was een harmonicaspeler uit Gadsen, Alabama, die als Boogie McCain op het Trumpet label debuteerde. Zijn grote voorbeeld was Little Walter en Jerry bracht platen uit op labels als Excello, Okeh, Jewel en Ichiban. Hij nam ook nog een single, Pussycat A-Go-Go, op met leden van Sam The Sham & the Pharaohs onder de naam the Shindigs.

Op deze Jasmine verzamelaar zijn Jerry’s singles te horen, die hij tussen 1953 en 1962 uitbracht.

East Of The Sun is een zachte stuwende en ratelende blues met Jerry’s felle zang en zijn smartelijke harmonica. Stay Out Orf Automobiles is een energiek stuwend nummer, dat gevolgd wordt door de loom swingende mambo Fall Guy.

Jerry kon ook behoorlijk smerig rocken zoals te horen is in My Next Door Neighbour, dat de nodige Chuck Berry trekjes vertoont. De broeierige rocker The Jig’s Up zit meer in het Little Richard terrein.
That’s What They Want is lui pompend a la Mannish Boy en If It Wasn’t For My Baby is een blues, die tot op het bot gestript is met een prima primitief resultaat.

Trying To Please begint op een bizarre Love Me Tender- achtige manier. Al snelt klinkt “I don’t wanna hear that” waarna er snel overgeschakeld wordt op een broeierige rauwe rocker. Maar in Listen! Young Girls gaat Jerry alsnog op de Love Me Tender toer. Bizar!

She’s Tough is Jerry’s bekendste nummer. Een nummer dat o.a. door the Fabulous Thunderbirds gecoverd werd.

Op het eind van het album gaat Jerry een aantal keren op de luchtige popcorn toer. Zo is Red Top een luchtig pompende instrumental met een dameskoortje(!) en klinkt Jet Stream als een funky versie van Robert Parker’s Barefootin’.

Een prima verzamelaar van een behoorlijk miskende bluesartiest!

Jerry McCain - Tough Stuff – The Hot Harmonica Singles Of Jerry McCain 1953-1962-back