Recensie: Various Artists – The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll Commandment Five – Form A Partnership Glad All Over

 

Various Artists - The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll - Commandment Five – Form A Partnership Glad All Over

Various Artists – The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll – Commandment Five – Form A Partnership Glad All Over
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Eind jaren ‘50 begon de rockabilly/rock & roll al behoorlijk zijn weg te vinden in de hitlijsten. Veelal vermengd met popmuziek of country en vaak met een (te) keurig resultaat. Keurig genoeg om de ouders van de tieners van toen tevreden te houden.

Toch zaten er ook wat rauwere, wildere, voorbeelden in deze mengeling van rock & roll en pop. Helaas bleven de betreffende nummers vaak in de hoek “obscuur” steken.

Daar brengt het Atomicat label verandering in via hun ‘Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll’ serie waarmee we bij aflevering 5 zijn aanbeland met de sub-titel Form A Partnership Glad All Over.
De meeste artiesten op deze verzamelaar zijn hopeloos obscuur maar daarom niet minder lekker.

Neem nu bijvoorbeeld Roy Tyson met zijn pittige mix van pop en doo wop in het door Lloyd Price geschreven Oh What A Night For Love.

Gene Wyatt is een artiest, die in 1979 zelfmoord pleegde en die hier te horen is met de stuwende rockabilly van Love Fever uit 1957.

Francis Zambon is vooral bekend als componist van o.a. Suspicious Minds. Zijn Our Love Will Last is een donker pompend rockabilly nummer.

You Can Have My Love van Judy Capps is een ongepolijste bopper uit 1959.

De doo wop komt ook een aantal keren aan bod. What Did She Say is een ergieke swingend doo wop nummer van the Solitaires,  een groep uit Harlem, NY. In Honey Bumch van the Du Droppers is Bob Kornegay te horen.

Lenny Capello uit New Orleans levert de felle rocker Tootles af. Cliff Richard en the Shadows verrassen met het voor hun doen ongekend rauw rockende I’m Gonna Get You. Goin’ Wild van de uit Chicago afkomstige Jimmy Isle vertoont flink wat Buddy Holly trekjes.

Bobby Darin is vooral bekend van kauwgomballen popnummers als Splish Splash en Dreamlover en verrast op dit album met de bluesy pomper I Want You With Me.

Verder het vermelden waard zijn the Barker Brothers, Fredy en Monty met het door Lee Hazlewood geschreven Hey Little Mama wat overduidelijk naar the Everly Brothers gemodeleerd is, Ruth Brown met haar bluesy Sweet Baby Of Mine en de van Runnin’ Bear bekende Johnny Preston met het krachtig swingende Kissin’ Tree.

Ook deel 5 van de ‘Ten Commandments Of Love’ serie staat vol met heerlijke, veelal obscure, pareltjes uit de popgeschiedenis.

Various Artists - The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll - Commandment Five – Form A Partnership Glad All Over- back

Hits: 0