Recensie: Wasis Diop – De La Glace Dans La Gazelle

 

Wasis Diop - De La Glance Dans La Gazelle

Wasis Diop – De La Glace Dans La Gazelle
Format: CD Label: Music Development Company
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Intrigerend en bedwelmend! Daarmee heb je gelijk de twee trefwoorden aan, die zeer van toepassing zijn op het zevende album van Wasis Diop, een zanger-gitarist, die geboren werd in Dakar, Senegal en die tegenwoordig in Parijs verblijft.

Nadat hij van Senegal naar Frankrijk was verhuisd vormde Wasis met Umban Ukset de band West African Sosmos.

Deze band verliet hij in 1979 om solo verder te gaan. Hierbij werkte hij onder meer samen met Marie-France Anglade en Yasuaki Shimizu.

Om je een beeld te geven van hoe Wasis Diop klinkt kan je je het beste een mix van sprankelende Afropop, Serge Gainsbourg, Leonard Cohen en Chris Rea voor stellen.

Een goed voorbeeld is Voyage A Paris, een loom bluesy nummer met de zeer intieme donkere stem van Wasis en diens zacht huilende bluesgitaar. Ook L’Ergot De Coq is een zeer intiem nummer. Een lome heupwieger met stemmig sprankelende gitaar. Aan te raden aan fans van bijvoorbeeld Paul Simon’s Graceland.

De atmosferisch zwevende shuffle Parler gaat richting de Chris Rea-achtige loomheid. Sogolon is de parel van dit album. Een betoverend mooi nummer, dat zeer ontspannen voorbij zweeft in een wolk van toetsen en gitaargeluiden.

La Rose Noire opent met een galmende bluesgitaar. Wasis ontpopt zich hier als een Afrikaanse variant van Leonard Cohen. Zijn fluisterzang is in Le Cimetière Des Gratte-Ciels zeer bedwelmend. De La Glace Dans La Gazelle klinkt sprankelend, inderdaad gracieus als een gazelle.

Sunjata opent met snijdende geluiden waarna de hemels galmende pedal steelgitaar van Lionel Wending invalt en er een hypnotiserend nummer van maakt.

Dit prachtige album van Wasis Diop is een absolute aanrader voor de fans van bedwelmende world music.

Tracklist:
01. Voyage A Paris
02. L’Ergot De Coq
03. Parler
04. Sogolon
05. Y’A Bon Diop
06. La Rose Noire
07. Le Cimetière Des Gratte-Ciels
08. Anna Mou
09. Ame Ly Pandemie
10. De La Glace Dans La Gazette
11. Le Sigui De Jean Rouch
12. Sunjata

Website: Wasis Diop

Hits: 2