Jeremiah Johnson – Unemployed Highly Annonyed
Format: CD – Vinyl / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

‘Unemployed Highly Annoyed’ is het zevende album van de Amerikaanse bluesgitarist Jeremiah Johnson en zijn band. Een album dat totaal niet gepland was, omdat begin dit jaar zijn album ‘Heavens To Betsy’ uitkwam, een album dat al snel op nummer 1 van de Billboard Blues Albums chart stond. Met dat nummer 1 album en een 70+ tour door Europa met de Ruf Records Blues Caravan voor de boeg, kwam het jaar 2020 krakend tot stilstand. En daarmee ook de music business.

“Being forced into unemployment has been beyond frustration. I decided to produce an album of songs inspired by the Covid19 pandemic. It is an old school record. We recorded everything as live as possible to preserve the emotion. It’s three unemployed musicians, extremely frustrated, quickly going broke and trying to do something about it.”

Een album gemaakt vanuit frustratie, dus. Dat zou je echter niet zeggen als je ‘Unemployed Highly Annoyed’ hoort. Johnson noemt het overigens zelf  waarschijnlijk zijn beste plaat in zijn carrière tot nu toe.

Met zijn bandmates Tony Antonelli op drums en backing vocals en Paul Niehaus IV op bas en keyboards en backing vocals levert Jeremiah Johnson een puik blues/roots album af. De plaat klinkt puur en heeft inderdaad een live feel. Er staan acht songs op ‘Unemployed Highly Annoyed’ uitgevoerd door een strakke driemansband met naast het fraaie gitaarwerk van Johnson, prachtig stuwend baswerk van Niehaus IV, die het album overigens ook produceerde en engineerde.

Elke song is raak, van de Southern bluesrock in Burn Down That Garden, het door de wah-wah gitaar gedomineerde Muddy Black Water, de soulachtige ballad Love and Sympathy tot de Chuck Berry pastiche Rock N Roll For The Soul.
In veel nummers is de invloed van de bluesrock uit de 60er jaren (Paul Butterfield, Michael Bloomfield) hoorbaar, zoals in de Luther Allison-cover Cherry Red Wine en Different Plan For Me.

Jeremiah Johnson heeft vanuit de frustratie over de crisis die door de Covid19-pandemie is ontstaan en de woede over de gevolgen van het tot stilstand komen van al zijn activiteiten een album gemaakt dat, misschien wel daardoor, een emotioneel hoogtepunt in zijn oeuvre is. Goudeerlijke blues/roots muziek van grote klasse.

Website: Jeremiah Johnson Band