Jeremiah Johnson – Heavens to Betsy
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Wie op de naam Jeremiah Johnson gaat zoeken via Google zal in eerste instantie maar weinig vinden over de blues artiest. Als eerste vind je allerlei artikelen over de film Jeremiah Johnson. Deze klassieke western uit 1972 van Sydney Pollack met Robert Redford in de hoofdrol is de naamgever van ons onderwerp. Zijn vader heeft hem vernoemd naar deze film.

Wanneer je uitgaat van de naam zul je mogelijk country en western muziek verwachten, maar dit is niet het geval. Zijn ouders waren ook grote liefhebbers van blues muziek en dat is precies wat Jeremiah is gaan spelen. Al zitten er wel flinke scheuten Southern rock en country in zijn spel. “I am southern blues-rock” is wat hij zelf zegt. (bron:https://www.jeremiahjohnsonband.com/2020-blues-caravan)

Met ‘Heavens to Betsy’ brengt hij zijn zesde studio album uit en inmiddels zijn tweede album op het Ruf Records label. Dit jaar is hij ook op tour met de Blues Caravan van Ruf Records, gezamenlijk met Ryan Perry en Whitney Shay. Hiermee zetten ze hem in de schijnwerper en zal hij mogelijk snel hoger in de Google lijst staan. Dat zou ook zeker verdiend zijn.

In het stuk waar het bovengenoemde citaat uit komt schrijven ze dat hij lang gezien is als het best bewaarde geheim in het Southern circuit. Dankzij zijn vorige, zeer goed ontvangen, album ‘Straitjacket’ kwam hij al iets meer in de schijnwerper. Met deze tour en dit sterke nieuwe album zal zijn ster verder reizen, is mijn verwachting.

Jeremiah heeft opnieuw een flinke stap vooruit gezet. Volgens eigen zeggen heeft hij het liedje meer centraal gezet. Daarnaast klinkt dit als het meest Southern album wat hij tot nu toe heeft afgeleverd.
Het album trapt al erg lekker af met White Lightning, een nummer geschreven vanuit het perspectief van een hard werkende boer uit het Zuiden. Wat steeds opvalt is de heerlijke saxofoon die de al erg fijne blues en southern liedjes net dat extra geven. Soms lopen het sterke gitaarspel en de saxofoon gelijk op en soms lijkt er een scheurende strijd tussen de twee instrumenten. Langzame liedjes worden hierdoor heerlijke jazzy en de rockende liedjes krijgen hierdoor net dat extra funk.

Deze authentieke muzikant weet zich een prima plek te verwerven in het al interessante southern blues rock veld. Zoals al eerder geschreven verdiend hij het om ook meer aandacht te krijgen, ook in ons kleine land. Zo te zien gaat de Blues Caravan ook weer een stop houden in ons land. Warm aanbevolen!

Tracks:
01. White Lightning
02. Tornado
03. Soul Crush
04. Ectasy
05. Forever and a Day
06. American Steel
07. Showdown
08. Leo Stone
09. Castles in the Air
10. Long Way Home
11. Born Under a Bad Sign
12. Preachers’s Daughter

Website: Jeremiah Johnson