Jeffrey Halford & The Healers –  Beware of Worthless Imitations Vol. 1 (1999 – 2019)
Format: CD / Label: Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De in Dallas, Texas, geboren singer-songwriter Jeffrey Halford groeit op met de muziek van  countryartiesten als Johnny Cash en Roger Miller. In 1963 verhuist het gezin naar California. Na zijn middelbare school speelt hij gitaar in een streetband liedjes van o.a. Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Robert Johnson en The Ventures. Hij treedt dan ook op in clubs in Oakland waar hij speelt met bluesmuzikanten als Mississippi Johnny Waters en J.J. Malone. Later vormt hij de rockabillyband The Snappers die o.a. optreden met Chris Isaak, The Blasters en The Beat Farmers.

In 1991 verschijnt Halford’s titelloze debuutalbum. Sinds 1999 maakt hij platen met zijn band Jeffrey Halford & The Healers en zij delen het podium met o.a. Etta James, Taj Mahal, Los Lobos, Jimmy Cliff, John Hammond, Guy Clark, Greg Allman en Chuck Prophet.
De vanuit San Francisco opererende band bestaat naast Jeffrey Halford (zang, gitaar), uit Adam Rossi (drums, percussie, keys) en Bill MacBeath (bas).

De 20 songs op ‘Beware Of Worthless Imitations’  geven een gevarieerde inkijk in het repertoire van Jeffrey Halford & The Healers. Er zijn uptempo (blues) rockers zoals Bad luck, Creole Moon, Nine Hard Days, Watching the Trains, en Rainmaker.
Maar er zijn ook mooie ballads (Railbirds en het ingetogen akoestische Sea of Cortez).

De zang van Jeffrey Halford doet me regelmatig denken aan  Tom Petty. Two Jacksons en Door # 3 zijn melodieus. Halford’s gitaar is gruizig zoals in het onheilspellende Elvis Shot the Television en twangy in Mexico en in het rockabilly-achtige Deeper Than Hell.
De declamerende Halford heeft in het funky West Towards South verdacht veel weg van Iggy Pop. Gitarist Chuck Prophet levert mooie lyrische gitaarbijdragen in Radio Flyer en Lost and Found.
De Texaan Augie Meyers (Sir Douglas Quintet, Texas Tornadoes, Doug Sam) is te gast in het uptempo Louisiana Man en met zijn typische orgeltje trekt hij de luisteraar via In a Dream rechtstreeks de tex-mex sferen in.
Het gitaarspel van Halford kan ook mooi akoestisch en laidback zijn (10.000 Miles) en ook de slide is hem toevertrouwd (Satchels Fastball, met fraaie vocale gastbijdragen van de uit Oakland afkomstige gospelgroep The Gospel Hummingbirds en North Beach).

Conclusie:
‘Beware Of Worthless Imitations’ geeft een mooi overzicht van de niet geringe kwaliteiten van Jeffrey Halford & The Healers.

Tracks:
01. Bad Luck
02. Creole Moon
03. Radio Flyer
04. Lost and Found
05. Satchels Fastball
06. Nine Hard Days
07. Watching the Trains
08. Railbirds
09. Louisiana Man
10. In a Dream
11. Mexico
12. Rainmaker
13. North Beach
14. Two Jacksons
15. Door # 3
16. Elvis Shot the Television
17. 10.000 Miles
18. West Towards South
19. Deeper Than Hell
20. Sea of Cortez

Website: Jeffrey Halford & The Healers