Jefferson Starship – Mother of the Sun
Format: CD – LP – Digital / Label: Capitol
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Een oude naam in nieuwe vorm, voor of nadeel?

Om deze release goed te begrijpen is een kleine geschiedenisles nodig. Er was ooit een band genaamd Jefferson Airplane. Groot in de jaren zestig! Met hits als ‘White Rabbit’ en ‘Somebody To Love’. Ze speelden op het popfestival in Kralingen en als een van de bands op het noodlottige Altamont concert van de Rolling Stones.

Na een veranderde bandsamenstelling hernoemde de band zich tot Jefferson Starship. Het succes werd gecontinueerd tot het midden van de jaren tachtig. Hierna ontstond een juridisch gevecht tussen de verschillende bandleden. Sommige leden werden ontslagen. Sommige gingen verder als Starship. Een derde succesvolle variant van het oorspronkelijke moederschip. In de jaren negentig werd Jefferson Starship weer opgericht en zijn anno 2020 nog steeds actief. Zo verscheen afgelopen maand hun elfde album.

Nu kan een hele bekende bandnaam zowel een groot voordeel als nadeel zijn. Je trekt aandacht met die bekende omlijsting maar je kunt ook het publiek van je vervreemden door allerlei associaties die om je naamgeving hangen.

In de voorbereiding bij het schrijven van deze recensie was ik toch wat sceptisch. Het beeld van die legendarische band uit de jaren zestig die zich later verloor in verslavingen en grote MOR hits maakte mij wat weinig enthousiast. Maar wat blijkt ‘Mother Of The Sun’ een prettige verassing!  Een echte compacte rock plaat vol vette riffs en stomend tempo. Waarbij de vergelijking met de verschillende vormen die de band ooit heeft gehad niets te maken hebben met hetgeen ze nu maken. Muzikaal gezien doen ze meer denken aan Neil Young, Pearl Jam of PJ Harvey dan aan de psychedelica van weleer. Gruizige muziek ideaal voor roadtrips. Stuwende klanken die net dat prettige tintje van de Californische zon herbergen.

Om terug te komen op de vraag waarmee ik deze recensie begon, moet de eindconclusie zijn: Ja en Nee. Van de ene kant voorkomt de naam juist dat je de plaat hoort, anderzijds valt de naam wel op. Hoe dan ook, een van de verassingen van 2020!

Huidige Bandleden:
• David Freiberg – Zang, basgitaar
• Donny Baldwin – Drums
• Cathy Richardson -Zang
• Chris Smith – Keyboards
• Jude Gold – Gitaar

Tracklist:
01. Its About Time
02. What Are We Waiting For
03. Setting Sun
04. Runaway Again
05. Embryonic Journey
06. Dont Be Sad Anymore
07. What Are We Waiting For

Website: Jefferson Starship