Marilyn Manson – We Are Chaos
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Loma Vista Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eerlijk gezegd was hij bij mij een beetje uit het zicht (en gehoor) verdwenen, de enige echte Erik Engerd van de rock, Marilyn Manson! Maar hij is nog steeds aanwezig! Het is drie jaar geleden dat zijn laatste album ‘Upside Down verscheen en in die drie jaar’is er flink wat gebeurd.
Zo werd drummer Gil Sharone vervangen door ex-Black Flag drummer
Brandon Pertzborn en kreeg live bassist Juan Alderete een fietsongeval waar hij een traumatische hersenbeschadiging aan overhield. Marilyn zelf sloeg aan het acteren en zal binnenkort te zien zijn als The Trashcan Man in de verfilming van Stephen King’s The Stand.

En er is nu een nieuw album! Het meest opvallendste aan dit album is de producer, Shooter Jennings, afkomstig uit de countryhoek!

Houdt dat in dat Marilyn Manson nu een soort countryrock maakt? Gelukkig niet!

In de meeste nummers op dit nieuwe album klinkt Marilyn nog steeds als de enige waardige opvolger van Alice Cooper in een snijdende spijkerharde Industrial Rockstijl.

Na een naargeestige boodschap van Marilyn opent Red Black And Blue. Een shockrocker met de overbekende gluiperige stem van Marilyn en loodzware rockriffs. Marilyn verpulvert je hier weer ouderwets!
Dan begint het titelnummer, We Are Chaos, akoestisch, haast Beatles achtig om vervolgens over te gaan in een bombastisch dreunend popnummer. Ja, popnummer! Het shockrock effect komt hier dan ook niet uit de verf. De pop lijkt Marilyn niet zo goed te passen. Dat blijkt ook in de afsluiter van het album, Broken Needle.
Gelukkig is Don’t Chase The Dead weer een gluiperige sluipende rauwe rocker van ouderwetse enge klasse. Paint You With My Love is een voor Marilyn’s doen behoorlijk liefdevol nummer waarin het geluid van Elton John’s “Bennie & The Jets” en “Ziggy Stardust” in terug te vinden is. Door het enge stemgeluid van Marilyn kan je je gaan afvragen waar hij mee schildert…bloed?
In het mid-tempo Half-Way & One Step Forward klinkt Marilyn net zo griezelig donker als de 80’s wave van Fad Gadget, aan wie dit nummer trouwens behoorlijk doet denken.
Marilyn is daarna in rockende topvorm in het snoeiharde, hoekige Perfume, het schurende Infinite Darkness en de gonzende, haast Muse-achtige, rocker Keep My Head Together.

Marilyn Manson is weer helemaal terug en laat je nog steeds de rillingen over je lijf lopen!

Tracklist:
01. Red Black And Blue
02. We Are Chaos
03. Don’t Chase The Dead
04. Paint You With My Love
05. Half-Way & One Step Forward
06. Infinite Darkness
07. Perfume
08. Keep My Head Together
09. Solve Coagula
10. Broken Needle

Website: Marilyn Manson