Recensie: Jason Isbell And The 400 Unit – Georgia Blue

 

Jason Isbell and the 400 Unit - Georgia Blue

Jason Isbell And The 400 Unit – Georgia Blue
Format: CD – Vinyl / Label: Southeastern Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

De Amerikaanse singer-songwriter Jason Isbell (1 februari 1979, Green Hill, Alabama), was van 2001 tot 2007 gitarist bij de Southern rockband Drive-by Truckers. Met deze band maakte hij drie albums. In 2007 ging Isbell op de solotoer. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum ‘Sirens Of The Ditch’. Vanaf 2008 brengt Isbell regelmatig albums uit. Onder zijn eigen naam of onder de naam Jason Isbell And The 400 Unit.

Vorige maand verscheen het nieuwe album van Jason Isbell and the 400 Unit, een album met 13 covers. Naast zijn vaste band The 400 Unit spelen op dit album meerdere gastmusici mee. De volledige opbrengst van dit speciale coveralbum komt ten goede aan drie non-proforganisaties, Black Voters Matter, Fair Fight en Georgia Stand-up.

Het album opent met Nightswimming, de hit van R.E.M. uit 1992. Een prachtige akoestische versie met Bela Fleck op banjo en Chris Thile op mandoline.

Honeysuckle Blue, een cover van de uit Atlanta afkomstige Southern rockband Drivin’ ‘n’ Cryin’ is een door Sadler Vaden gezongen felle rocker met verschroeiende gitaarsolo’s.

Van James Brown is de bekende soulballad Man’s World, gezongen door (gospel) zangeres Brittney Spencer. Amanda Shires, de echtgenote van Isbell, zingt uitbundig op het stevig rockende Cross-bones Style van singer-songwriter Chan Marshall (Catpower).

Ingetogen is daarna de zang van Adia Victoria in The Truth, een song van Precious Bryant (1942 – 2013), alom beschouwd als een van de grootste bluesvrouwen van Georgia. Ronduit schitterend is de intense versie van I’ve Been Loving You Too Long, de bekende soulballad van Otis Redding.

Steve Gorman, voormalig drummer van The Black Crowes, drumt op de vette versie van Sometimes Salvation van The Black Crowes uit 1992. Van het folkrock duo The Indigo Girls is de mooie folky ballad Kid Fears, met fraaie duozang van Julien Baker (Forrister) en Brandi Carlile (The Highwomen).

Relaxt drumwerk van Chad Gamble is te horen in Reverse, een stomende versie van de indie rockband Now It’s Overhead. Fraai is de door Brittney Spencer gezongen soulklassieker Midnight Train To Georgia van Glady’s Knight & The Pips.

Een feest is de ruim 12 minuten durende instrumental In Memory Of Elizabeth Reed van The Allman Brothers Band. Fraaie baslijnen, heerlijke gitaarsolo’s en een spetterende orgelsolo van de jazzmuzikant Peter Levin.

Een van de hoogtepunten is I’m Through, een song van Vic Chesnutt (1964-2009), de folkrock- en countryzanger uit Athens, Georgia. Het album eindigt zoals het begon, met een cover van R.E.M. Driver 8 uit 1984, melodieus akoestisch gitaarwerk, viool en backing vocals van John Paul White, singer-songwriter en ex-lid van het duo The Civil Wars.

Conclusie:
Met ‘Georgia Blue’ brengen Jason Isbell And The 400 Unit samen met andere muzikanten een heel mooi muzikaal eerbetoon aan de fantastische muziek uit de staat Georgia.

Tracks:
01. Nightswimming (feat. Béla Fleck, Chris Thile)
02. Honeysuckle Blue (feat. Sadler Vaden)
03. It’s A Man’s Man’s Man’s World (feat. Brittney Spencer)
04. Cross Bones Style (feat. Amanda Shires)
05. The Truth (feat. Adia Victoria)
06. I’ve Been Loving You Too Long
07. Sometimes Salvation (feat. Steve Gorman)
08. Kid Fears (feat. Julien Baker, Brandi Carlile)
09. Reverse
10. Midnight Train to Georgia (feat. Brittney Spencer, John Paul White)
11. In Memory of Elizabeth Reed (feat. Peter Levin)
12. I’m Through
13. Driver 8 (feat. John Paul White)

Line-up:
Jason Isbell – gitaar, zang
Amanda Shires – viool, zang
Jimbo Hart – bas, zang
Sadler Vaden – gitaar, zang
Chad Gamble – drums, zang
Derry deBorja – keys, zang

Guest musicians:
Bela Fleck – banjo (track 1)
Chris Thile – mandoline (track 1)
Brittney Spencer – zang (track 3,10)
Adia Victoria – zang (track 5)
Steve Gorman – drums (track 7)
Julien Baker – zang (track 8)
Brandi Carlile – zang (track 8)
John Paul White – zang (track 10,13)
Peter Levin – keys (track 11)

Website: https://www.jasonisbell.com/home