+Jan Henk de Groot - De Wolf Is Trug

Jan Henk de Groot – De Wolf Is Trug
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Om de zoveel tijd duikt er een opvallende dialect rock/pop release op. Een genre, dat het in ons land zeer goed doet gezien de successen van acts als Normaal, Skik/Daniel Lohues, de Kast en Rowwen Heze.
Aan die lijst kan de Groningse singer-songwriter Jan Henk de Groot moeiteloos toegevoegd worden. Zijn nieuwe, derde, album ‘De Wolf Is Trug’ heeft namelijk dezelfde hoge kwaliteit als het werk van Daniel Lohues en ook in de muziek van Jan Henk zitten de nodige folk, country en pop-rock elementen verwerkt.
Jan-Henk is momenteel al wereldberoemd in Groningen en de troubadour uit Zuidhorn nam zijn derde album op in de studio van Harmen Ridderbos, gitarist van de band Town Of Saints. Naast Ridderbos op gitaar, keyboards, bas en drums wordt Jan Henk bijgestaan door Berend Rombouts (gitaar), Jesse Bosman (drums), Ollie Samland (pedal steel), Tollak Ollestad (harmonica), Gijs van Veldhuizen (zang) en Heta Salkalahti (fiddle).
Het album werd opgenomen na een periode waarin Jan Henk de nodige angstige momenten meemaakte nadat er een knobbel in zijn longen werd geconstateerd. Gelukkig bleek er hier sprake te zijn van een relatief ongevaarlijke hamartoon. De opluchting was uiteraard groot en die opluchting schijnt ook door in de liedjes op zijn nieuwe album, die in de meeste gevallen gemoedelijk en opgewekt klinken waarbij er ook ruimte is voor gevoelens van gemis, verlangen en verdriet.

Het album opent met Stap Veur Stap, een stuwende folky rocker met een fris Skik-achtig geluid. De teksten zijn, ondanks het Groningse dialect, prima te volgen. In het opgewekte Zin Aan kan je horen dat Jan Henk er, al fluitend, zin in heeft om gewoon lekker niks te doen. Hij vindt het wel even lekker, ja! De ballad Noar Stad is een intiem nummer over het loslaten van zijn dochter. Een nummer met een prachtig smachtende viool. In het huppelende Nije Gitaar is Jan Henk hoorbaar zeer blij met zijn nieuwe gitaar. Een zeer opgewekt nummer vol met country en folkinvloeden.
Zeer intiem en kwetsbaar is 101 Dalmatiners waarin Jan Henk de liefde voor zijn, ingeslapen, hond Bobo uit blaft en ook over het gemis, na het laten inslapen. Na de heerlijk zwevende gemoedelijke ballad Welterusten volgt het indrukwekkende Satelliet. Een stuwend folky pop-rocknummer met sprankelend gitaarwerk en prima verzorgde zang.
Ook Wenst Noar Wenst is een voorbeeld van een zwevende, warme ballad met de melancholiek huilende pedal steel van Ollie Samland. Nek Van Mien Gitaar is een akoestische ballad in de beste 70’s singer-songwriter traditie vol verlangen, verdriet en spijt. In Spiekerboor worden we getrakteerd op de Groningse variant op Robert Johnson’s  “Crossroads” waarin Jan Henk de duivel ontmoet in Spijkerboor of all places.
Het album wordt indrukwekkend afgesloten door de zeer intieme pianoballad De Wolf Is Trug.

Met dit derde album nestelt Jan Henk de Groot zich direct aan de top van de Nederlandse dialectpop-rock top.

Tracklist:
01. Stap Veur STap
02. Zin Aan
03. Noar Stad
04. Nije Gitaar
05. 101 Dalmatiners
06. Welterusten
07. Satelliet
08. Wenst Noar Wenst
09. Nek Van Mien Gitaar
10. Spiekerboor
11. De Wolf Is Trug

Website: Jan Henk de Groot