Jake La Botz – They’re Coming For Me
Format: CD – LP – Digital / Label: Hi-Style Records – Free Dirt – Sonic RendezVous
Release: 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse blueszanger, songwriter, acteur en meditatieleraar Jake La Botz is geboren op 23 november 1968 in Chicago, Illinois. Als kind doet hij in Chicago vrijwilligerswerk in theaters om zo dichter bij de artiesten te kunnen zijn. Eind jaren ’80 begin jaren ’90 leert hij in Chicago de blues te spelen van vooroorlogse bluesartiesten David ‘Honeyboy’ Edwards, Homesick James en Maxwell Street Jimmy Davis.
La Botz tourt al vele jaren in en buiten de VS en sinds 2006 staat hij bekend om zijn “Tattoo Across America Tour”, waarin hij optreedt in tattooshops. Zijn originele composities zijn te zien in veel films en tv-shows.

 La Botz wordt als acteur ontdekt door acteur, regisseur en onafhankelijke filmmaker Steve Buscemi, die La Botz cast als een blues zingende veroordeelde (Jesse) in zijn film ‘Animal factory uit 2000. La Botz is ook te zien als Reese in Rambo, als Bull Run Private in Abraham Lincoln: vampire hunter en Okie Hitchhiker in On the road.
In 2015 speelt hij de hoofdrol (Jake Haynes) in The Grace of Jake en (Walt Reynolds) in de actiefilm Close Range.

In oktober 2019 kwam ‘They’re Coming For Me’ uit. Op dit nieuwe album van La Botz staan liedjes over een leven vol (film)verhalen. Het album is opgenomen in de Hi-Style Studio’s in Chicago o.l.v. producer Jimmy Sutton, die ook op het album speelt.

Jake La Botz heeft een indringende en gruizige stem zoals in het titelnummer They’re Coming For Me is te horen. De swing en een groovy sound zijn te horen in resp. Johnnybag The Superglue en Without The Weight.
The Bankrobber’s Lament
is een klaagzang van een bankrover die telkens Jezus denkt te horen en te zien. Snowangel is een ballad en Hey Bigfoot heeft hilarische Frank Zappa-achtige backing vocals (alle Big Foot kinderen zingen).
De geest van Tom Waits waart rond in The Terrible Game, met absurde teksten als ‘het gewicht van de wereld is een bowlingbal, de vingergaten zijn te klein’.
Na het melodieuze Grace Of The Leaves, roept La Botz in de countryrocker Nashville, Nashville op, als je echt met een hit geld wilt verdienen, naar deze stad te komen. Pearl Jam komt ook nog even langs. Are We Saying Goodbye is een ingetogen liedje over afscheid nemen.
De twee bonustracks, The Comb (over Maxwell Street) en Shaken and Taken, zijn lekker vuige bluesrockers.

Conclusie:
Jake La Botz geeft op ‘They’re Coming For Me’ zijn gekke en soms absurde verhalen een lekkere muzikale omlijsting.

Tracks:
01. They’re Coming For Me
02. Johnnybag The Superglue
03. Without The Weight
04. The Bankrobber’s Lament
05. Snow Angel
06. Hey Bigfoot
07. The Terrible Game
08. Grace Of The Leaves
09. Nashville, Nashville
10. Are We Saying Goodbye
11. The Comb (bonustrack)
12. Shaken And Taken (bonustrack)

Line-up:
Jake La Botz – zang, gitaar
Jimmy Sutton – akoestische en elektrische bas, gitaar, backing vocals
Alex Hall – drums, piano, orgel, backing vocals
George Sluppick – drums, backing vocals (track 11)
JD McPherson – backing vocals (track 4)
Scott Ligon – gitaar, piano, orgel, backing vocals

Website: Jake La Botz

Tour:
Jake La Botz heeft zijn verdere Europese tour geannuleerd ivm met het coronavirus!