Israel Nash – Across The Water – Live In Europe
Format: Digital – Limited vinyl 180 gram double LP / Label: Desert Folklore
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Hij heeft nog maar net de EP ‘Topaz’uitgebracht of de Amerikaanse singer-songwriter Israel Nash komt alweer met zijn volgende release ‘Across The Water – Live In Europe’. Het is een beetje het dingetje van deze corona tijd om een live album uit te brengen. Al moet gezegd worden dat Nash dat sowieso met enige regelmaat doet.
Nu we niet naar concerten kunnen is het een welkome afleiding, een fijne vorm van entertainment en kunnen we alsnog genieten van een live geluid. Zeker in het geval van Israel Nash is dat alles behalve een straf.

De opnames voor ‘Across The Water’ zijn gemaakt in 2018 in Londen, Berlijn, Parijs, Zurich, München, Malmö, Keulen en, hoe kan het ook anders, Utrecht. Israel Nash heeft nogal eens de gewoonte om live opnames te maken in Nederland en daar zelfs een hele plaat mee te vullen. Hij draagt ons altijd een warm hart toe en komt hier erg graag.

De meeste liedjes op het album zijn afkomstig van ‘Lifted’ uit 2018 en ‘Rain Plans’ uit 2013. Hoewel natuurlijk klassiekers als Goodbye Ghost en Baltimore, afkomstig van ‘Barn Doors And Concrete Floors’ uit 2011, ook niet ontbreken. Alleen het nummer La Lately is afkomstig van de plaat ‘Silver Season’ uit  2015. Het overgrote deel van de songs stamt dus uit het tijdperk dat Nash een behoorlijke psychedelische en hippie invloed door zijn muziek liet stromen, naast zijn welbekende Americana sound. Iets dat niet iedereen heeft kunnen waarderen in het begin of waardeert. Maar gelukkig hebben de meeste liefhebbers en fans deze experimentele kant van Israel gewoon geaccepteerd en omarmt. Het is wie hij is en vindt zichzelf constant opnieuw uit. Bovendien verliest hij zeker zijn roots niet uit het oog en is zijn typische Americana sound nog steeds volop aanwezig. ‘Across The Water’ is dan ook een mooie weerspiegeling van zijn oude en nieuwe geluid.

Israel Nash weet met ‘Across The Water’ de sfeer en het gevoel dat je tijdens een live show van hem ervaart, feilloos over te brengen naar je huiskamer. Je waant je echt even in een concertzaal, maar dan wel zonder hem te zien. Het geluid en de kwaliteit van de opnames zijn werkelijk uitmuntend. Al hoef je van Nash ook niets minder te verwachten; kwaliteit, professionaliteit en ervaring staan bij hem altijd voorop. Dat hoor je niet alleen terug op zijn studio platen, maar ook op zijn live albums en in de zalen waar hij speelt. Alles is zeer duidelijk te horen; ieder instrument, ieder geluidje, iedere zang- en melodielijn.

Je kunt jezelf met gemak verliezen in de liedjes. Dit komt zowel door het fijne timbre die de gehele plaat door aanwezig is, alsook door het vaak dromerige en sonische landschap die Nash met zijn band creëert. De ongetemde, zwevende, intieme, intense en soms grootse of juist rustige, ingetogen geluiden voeren je mee naar een andere wereld. Een wereld waarin je even alles om je heen kunt vergeten, waar je jezelf kunt zijn en waarin je alles los kunt laten. Het is een ontsnapping aan de dagelijkse beslommeringen en zorgen. En dat is precies het effect dat Israel wil bereiken naast het samen zijn en samen genieten van muziek, verbonden zijn met elkaar en zorgen voor liefde, rust en geluk. Toch een echte hippie gedachte. Hij uit dit niet alleen in zijn muziek en teksten, maar vertelt dit ook altijd tijdens zijn optredens. Wat overigens ook terug te horen is op deze plaat. Tel daar zijn prachtige warme, unieke en karakteristieke zangstem bij op en het is helemaal klaar en af. Hij dendert daarmee regelrecht je hart binnen en raakt en beroert je tot in het diepst van je ziel.

‘Across The Water’ is een fantastische afspiegeling van een live show van Israel Nash en alles wat daarbij komt kijken. Ook wanneer het album afgelopen is, sluimert het nog een tijdje door. Je blijft in die live sfeer hangen en hunkert naar meer.

Tracklist
01. Rolling On
02. Lucky Ones
03. SpiritFalls
04. Rexanimarum
05. La Lately
06. Who In Time
07. Woman At The Well
08. Goodbye Ghost
09. Mansions
10. Baltimore
11. Rain Plans

Website: Israel Nash