+Inga Rumpf & The Joja Wendt Quartet - Live At Lloyd’s

Inga Rumpf & Joja Wendt Quartet – Live At Lloyd’s
Format: CD – Digital / Label: 25th Hour Music
Releasedatum: 1 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Even voor alle duidelijkheid: we hebben hier niet te maken met een splnternieuw album van de Duitse zangeres Inga Rumpf maar wel met een heruitgave van een in 1997 verschenen live album waarop zij begeleid werd door het kwartet van pianist Joja Wendt.
Maar omdat dat album destijds verscheen op het Deutscher Lloyd Versicherungen label kan ik er wel van uit gaan dat vele mensen dat album gemist hebben.

Inga Rumpf werd in de 70’s bekend als zangeres bij bands als Frumpy en Atlantis en is daarna op de solotoer gegaan. Ook was zij te bewonderen in The Hamburg Allstars. Dit livealbum toont op prima wijze aan dat de stem van Inga er in de loop der jaren alleen maar rauwe op is geworden en ik mag zeggen dat dat zeer prettig klinkt. Als een mix van Frédérique Spigt en Tineke Schoemaker.

Het album opent vrij verrassend met een cover van het Burton Cummings nummer My Own Way To Rock. Burton Cummings was de frontman van de band Guess Who (van “American Woman” faam). Deze cover spettert vooral door de pompende boogie piano van Joja Wendt, die helemaal losgaat in de pianosolo. Taj Mahal’s Cakewalk Into Town heeft dat lekkere luie New Orleans funk gevoel met rauwe doorleefde zang van Inga en Dr. John-achtig pianospel.
De funky pompende shuffle In The 25th Hour is afkomstig uit de pen van Inga en is een broeierige pompende shuffle met wat hoorbare Tony Joe White invloeden. Over Tony Joe White gesproken, zijn Undercover Agent For The Blues klinkt loom en dreigend en wordt zeer rauw gezongen. Ella’s Blues bewijst dat een jazznummer zeer zeker bluesy kan klinken. Deze Ella Fitzgerald cover bopt lekker soepel met een intens swingende pianosolo en een scheurende saxsolo van een mij onbekende saxofonist. In de pompende cover van Champion Jack Dupree’s The Junker kwam ik verrassend genoeg overeenkomsten met “The Stealer” van Free tegen! Jim Dandy is een nummer, dat bekend is van LaVern Baker en krijgt een uitzinnig rockende versie met Joja die weer over zijn pianotoetsen heen raast. Jammer genoeg haalt de zeer lange bassolo de vaart er een beetje uit. Billie Holiday’s You Go To My Head is een rokerige bluesy jazzballad, die heel intiem klinkt. Inga’s What Is A Handful Of Gold is een lome soulballad, die krachtig soullvol en rauw gezongen wordt. De cover van James Brown’s It’s A Man’s World klinkt even soulvol als de versie van Mr. Dynamite zelf. Joja Wendt krijgt weer alle ruimte om te rocken in de boogiewoogie Springtime Shuffle waarna het als een sneltrein swingende Saved volgt.
Inga sluit haar concert af met de intieme soulvolle ballad Love Is Gold.

Deze heruitgave bewijst op een prima wijze dat Inga Rumpf tot één van de beste Europese blueszangeressen hoort!

Tracklist:
01. My Own Way To Rock
02. Cakewalk Into Town
03. In The 25th Hour
04. Undercover Agent For The Blues
05. Ella’s Blues
06. The Junker
07. Jim Dandy
08. You Go To My Head
09. What Is A Handful Of Gold
10. It’s A Man’s World
11. Springtime Shuffle
12. Saved
13. Love Is Gold

Website: Inga Rumpf