I Am Oak – Odd Seeds
Format: LP – Cassette – Digital / Label: Snowstar Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Een album ontstaan uit de veranderingen door Covid 19 en de daaropvolgende sociale afstand. Het jaar 2020 had voor I Am Oak in het teken moeten staan van een Europese tournee maar het virus verstoorde (zoals voor ons allemaal) het jaar zoals we dat dachten te gaan hebben.

Zanger Thijs Kuijken ging, in plaats van het spelen van liedjes in concertzalen, mini concerten geven vanachter zijn laptop. Iedere dag plaatste hij een lied in een nieuwe bewerking online. Een reusachtige setlist van maar liefst vijftig nummers volgde, een mooie tegenstelling gezien het kleine en kwetsbare karakter van de muziek zelf.

Op ‘Odd Seeds’ zijn er zesentwintig van die vertolkingen bij elkaar gebracht, als een live plaat zonder publiek. Wij zijn samen met de artiest maar absoluut niet bij elkaar. Vergelijkbaar hoe Nick Cave dit al deed op diens recente ‘Idiot Prayer’. Het bureautje op de achterkant van de albumhoes verwordt daarmee tot de hedendaagse variant van het concertpodium.

Dit vreemdsoortige live album toont het unieke karakter van I Am Oak maar weer eens aan. Waarbij je normaliter even moet wennen aan een afwijkende versie van hetzelfde lied, voelt het nu alsof je plots twee maal dezelfde favoriet hebt. Even kwetsbaar en sereen als de studio uitvoering danst de muziek voorbij.

Met zoveel schoonheid gun je de band een gigantische doorbraak, anderzijds wil je als fan het liefst deze goudmijn bewaren als schatkamer voor intimi.

Tracklist:
01. Gliss
02. Curt
03. Field Studies
04. Omen
05. Furrows
06. Slooow
07. Hidden Cave
08. Horizon
09. Between Worlds
10. Swells
11. Island
12. On Oxen
13. Famine
14. Gold & Pocelain
15. Wondrous Way
16. Golden Pavilon
17. Giant
18. Volcano
19. Caulliflower
20. Will I Wake
21. Palpable
22. Waandering
23. Gills
24. On Trees and Birds and Fire
25. Clavicles
26. That’s That

Website: I Am Oak