Etan Huijs – The Monochrome Veil
Format: CD – Vinyl / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Etan Huijs uit het Limburgse Venray is al lange tijd bezig in het muziekvak. Niet alleen als singer-songwriter maar ook als gitaarleraar en als organisator van pubquizzen.

Hij noemt Neil Young, Bob Dylan, David Bowie, the Beatles en R.E.M. als zijn grootste invloeden en dat is ook goed te horen op zijn nieuwe album ‘The Monochrome Veil’.

Een album, dat geproduceerd werd door B.J. Baartmans, die ook op de nodige snaarinstrumenten te horen is. Verder wordt Etan bijgestaan door Jori van Gemert (zang, piano, orgel), Kyle Janssen (gitaar, slide gitaar), Rens van Dijk (bas, mandoline), Roel Trommelen (!) (drums) en gasten Alex Akela (viool, accordeon) en Nando van Westrienen (trompet, flugel).

Het album heeft een zeer aangenaam intiem en warm geluid wat gelijk al te horen is in Ghost Town. Een warm zwierend nummer waarin de Americana vermengd lijkt met een Jacques Brel-achtige pathos. Jori van Gemert is te horen met haar hemelse tweede stem. Zij is overigens vaker te horen op het album zoals in het duet Josephine, dat opent met de Chet Baker-achtige trompet van Nando van Westrienen. Een nummer met een Leonard Cohen-achtige warmte en intimiteit.

Arc is een zeer intiem schuifelend nummer met een lekkere jazzy bas en een geluid dat je terugbrengt naar de countryrock van de 70’s .

Cautionary Tales zit meer in de Neil Young met hele lichte “I Shall Be Released” en Eagles trekjes. Wild Are The Waves is zacht deinend en heeft een “Working Class Hero”-achtige kwaliteit. Veil Of Love is vervolgens een sprankelend, zacht swingend nummer met opnieuw heerlijke jazzy basklanken.

In de afsluiter The Passenger (Parts 1 & 2) is het hemelse stemgeluid van Jori van Gemert weer te horen.

Het nieuwe album van Etan Huijs houdt je, van het begin tot het eind, door zijn warme intieme geluid op een zeer plezierige wijze in zijn greep.

Tracklist:
01. Ghost Town
02. Josephine
03. Arc
04. Cautionary Tales
05. Wild Are The Waves
06. Last Train Home
07. Veil Of Love
08. The Passenger (Parts 1 & 2) I. Travelogue II.Epilogue

Website: Etan Huijs