Harvey Mandel – Best Of The Janus Years
Format: CD / Label: HHO Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Je kan met een gerust hart zeggen, dat Harvey Mandel een van de meest onderschatte gitaristen aller tijden is. Deze gitarist uit Detroit, Michigan, is vooral bekend door zijn werk bij Canned Heat en John Mayallmaar hij maakte ook deel uit van bands als Pure Food & the Drug Act en Charlie Musselwhite’s Southside Band.

Ook deed hij mee op het Rolling Stones album ‘Black And Blue’ uit 1976, toen Mick Taylor de band verlaten had. Hij is te horen op ‘Hot Stuff’ en ‘Memory Motel’.

Zijn solowerk is minder bekend. Het eerste soloalbum, ‘Cristo Redentor’ verscheen in 1968 en in de vroege jaren ‘70 nam Mandel vier albums op voor het Janus label. Het eerste album was ‘Baby Batter’ uit 1971 met o.a. bassist Larry Taylor.

Het titelnummer, Baby Batter, is een ontspannen groovend fusionnummer met Mandel op zijn John Tropea’s best via zijn snijdende gitaar. Mike Melvoin zorgt voor de jazzy partijen op de elektrische piano. Ook El Stinger komt van dat album en op dit nummer hoor je blues (rock) in een broeierig en rauw Hendrix-achtig nummer.
Het zeer lome en funky Freedom Ball vertoont vervolgens Roy Buchanan-achtige trekjes.

Het tweede album, ‘The Snake’ verscheen in 1972 en daarvan is Peruvian Flake een soulvolle swinger met ingenieus bluesy jazzrock gitaarwerk van Mandel.
Lynda Love is een rauw pompend, en wederom funky, nummer met naast de snijdende gitaar van Mandel de al even snijdende viool van Don “Sugarcane” Harris. Uno Ino is een boogie naar het Canned Heat recept met lome zang van Mandel.

Soloalbum nummer drie was ‘Shangrenade’ uit 1973. Het titelnummer, Shangrenade, is een ontspannen funky fusionnummer dat enigszins aan het werk van George Benson doet denken.
Uiteraard is What The Funk een funky nummer met Mandel en Don “Sugarcane” Harris in snijdende hoofdrollen. In Sugarloaf duikt een funky steelgitaar op, bespeeld door Freddie Roulette.
Frenzy is een jazzrock nummer met een latin tik waardoor je al gauw in het Weather Report kamp terecht komt en waarbij Mandel’s harde spel voor een Larry Coryell-achtig geluid zorgt.

Het laatste album op het Janus label was ‘Feel The Sound Of Harvey Mandel’ uit 1974. Van dat album zijn slechts twee tracks aanwezig. Feel The Sound, een fel funky nummer met zang van Richard Martin en het hoekige en zeer funky Forever And Forever.

Deze verzamelaar toont nogmaals aan hoe veelzijdig gitarist Harvey Mandel is. Ik kan dit album van harte aanbevelen aan de fans van funky jazzrock/fusion!

Tracklist:
01. Baby Batter
02. Shangrenade
03. Feel The Sound
04. What The Funk
05. Forever And Forever
06. Peruvian Flake
07. Lynda Love
08. Sugarloaf
09. Uno Ino
10. Frenzy
11. El Stinger
12. Million Dollar Feeling
13. Bite The Electric Eel
14. Freedom Ball
15. The Snake

Website: Harvey Mandel