Harry Nilsson – Losst And Founnd
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Omnivore Recordings
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Drank maakt meer kapot dan je lief is! Dat gezegde is echt heel toepasselijk voor de loopbaan van de New Yorkse zanger-componist Harry Nilsson. Het was gedurende een opname sessie dat Harry en John Lennon, in een (zeer) dronken bui besloten om een schreeuw wedstrijd te houden. Het resultaat was dat Harry zijn stembanden compleet naar de Filistijnen schreeuwde. Zijn stembanden scheurden namelijk!

Daarna is het nooit meer goed gekomen met zijn stem. Eens had hij een heldere, krachtige stem en na de schreeuw wedstrijd was deze gereduceerd tot een gebarsten, geknepen stem.

Harry gold eind jaren ’60/begin jaren ’70 als een zeer veelbelovende zanger en componist en scoorde hits met “Everybody’s Talkin’” (een nummer van Fred Neil) en “Without You” (een nummer, dat oorspronkelijk van de band Badfinger was).

Door zijn roekeloze drankgedrag, waaraan John Lennon enthousiast meedeed, zakte het peil van zijn nummers steeds meer.

Nadat John Lennon vermoord werd was het definitief gedaan met Harry’s loopbaan. Zijn laatste album, ‘Flash Harry’, verscheen in 1980 en daarna werd het stil. Uiteindelijk bezweek Harry in 1994 en overleed.

Na de moord op Lennon heeft Harry nog wel geprobeerd om nummers op te nemen. De demo’s van deze nummers zijn op dit album te horen. Harry wordt hier bijgestaan door een aantal beroemde vrienden als drummer Jim Keltner, bassist Klaus Voormann, multi-instrumentalist Van Dyke Parks en pianist Jimmy Webb.

Het is op dit album duidelijk te horen dat de stem van Harry beschadigd is. In de opener Losst And Founnd hoor je duidelijk dat zijn stem gebarsten is. En dat is zonde want Harry was het componeren van prachtige popnummers dus duidelijk nog niet verleerd. Dit is een rijkelijk georkestreerd en gearrangeerd nummer met duidelijke Beatles invloeden.
In Woman Oh Woman klinkt zijn zang merkwaardig geknepen in een mooi deinend nummer, dat als een mix van Randy Newman en Billy Joel klinkt. In de luie dromerige pop van U.C.L.A. zitten vele Beatles verwijzingen verstopt en is Ricky Z. te horen met George Harrison-achtig gitaarspel.
Op elk Nilsson album stond wel een aantal totaal overbodige, onnozele nummers. Ook hier met de merkwaardig kletterende medley High Heel Sneakers/Rescue Boy Medley.
Harry komt veel beter tot zijn recht in de warm georkestreerde popballad Lullaby. Een hemels intiem-breekbaar nummer. Ook in de vrolijke flierefluitende pop van Animal Farm voelt Harry zich hoorbaar thuis. Yoko Ono schreef het nummer Listen, The Snow Is Falling en verrassend genoeg is dit een zacht deinend popnummer met een calypso sausje.
Een nummer als Try zou op het repertoire van Ringo Starr totaal niet misstaan. Een popnummer met Beach Boys-achtige koortjes. Love Is The Answer is een zwierig, haast chanson-achtig nummer met de accordeon van Van Dyke Parks. Onbenullig maar wel aanstekelijk is het eerbetoon aan de L.A. Dodgers, Yo Dodger Blue, gestoken in een zwaar dreunend glamrock jasje.
De afsluiter What Does A Woman See In A Man werd geschreven door Jimmy Webb, die hier ook op de piano te horen is. Een zeer hoogstaande georkestreerde pianoballad en dus een waardige afsluiter.

Het is goed dat deze opnames van Harry Nilsson zijn opgedoken. Een album met compositorisch hoogstaande nummers waarbij je je echter wel afvraagt hoe ze zouden hebben geklonken als Harry zijn “oude” stem nog had gehad.

Het is allemaal de schuld van John Lennon….

Tracklist:
01. Losst And Founnd
02. Woman Oh Woman
03. U.C.L.A.
04. High Heel Sneakers/Rescue Boy Medley
05. Lullaby
06. Animal Farm
07. Listen, The Snow Is Falling
08. Try
09. Love Is The Answer
10. Yo Dodger Blue
11. What Does A Woman See In A Man

Website: Harry Nilsson