Clannad – In A Lifetime
Format: Cd – LP – Digital / Label: BMG
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Dit is verre van het eerste verzamelalbum van de Ierse band Clannad. Hun discografie vermeldt maar liefst achttien “best of” platen. Al is hun werk nog niet zo uitgebreid samengebracht als nu op ´In A Lifetime´.

De afscheidstournee die tegelijkertijd zou starten is geannuleerd ten gevolgen van de Covid 19 crisis.

Verschillende varianten van dit album zijn verkrijgbaar, naast de gewone versies op cd of lp zijn er ook volledige boxen met extra materiaal verkrijgbaar.

Clannad kreeg in de jaren tachtig grote bekendheid met hits als ‘Harry’s Game’, ‘In A Lifetime’ en ‘Closer To Your Heart. De band bestond toen al ruim tien jaar, en had al meerdere albums uitgebracht. Langzaam kende hun muziek de progressie van Ierse folk naar een wat sferische geluid. Een stijlverandering die juist veel succes opleverde. Ze wonen een grammy en BAFTA award, ook scoorde ze maar liefst acht top 10 album in het Verenigd Koninkrijk.

Misschien minder bekend is dat oorspronkelijk bandlid Enya later onder eigen naam wereldwijd groot succes zou kennen met vergelijkbare new age klanken.    

Ogenschijnlijk liggen de Keltische schaduwen van Clannad ver van de blues als genre. Toch valt in deze collectie zelfs voor de meest geharde purist iets moois te ontdekken. De band kent de achtergronden en oorsprong van de muziek die ze maken, diezelfde roots die Van Morrison of John Martyn ook hanteren.
Dat gedurende hun carrière de band langzaam van instrumentarium veranderde doet niets af aan hun oorsprong. Dit sijpelt door in de muziek ongeacht of er nu een gitaar of synthesizer wordt bespeeld. Met de juiste artistieke intentie wordt de muziek altijd goed, welke stijlvorm er ook gekozen wordt.
Dat de muziek misschien op het eerste gehoor wat sprookjesachtig aandoet, moet niet afleiden van het grote verdriet dat in de muzieknoten verscholen ligt. Clannad is de eerste band wiens muziek haast volledig uit mistige of zwart-wit klankkleuren bestaat.  

Mag ik ter afsluiting van deze recensie nog even aandacht vestigen op de schitterende hoesfoto. Geschoten door ‘onze’ Anton Corbijn. De ideale verbeelding van de afwezigheid van meer tinten in de muziek.

Veel mooier op het heruitgave gebied zul je dit jaar toch niet meer vinden.    

Tracklist:
CD1
01. Thíos Cois Na Trá Domh
02. An Mhaighdean Mhara
03. Eleanor Plunkett
04. Coinleach Ghlas An Fhómhair
05. Dúlamán
06. Two Sisters
07. dTigeas a Damhsa
08. The Last Rose Of Summer
09. Ar a Ghabháil ‘n a ‘Chuain Damh
10. Crann Úl
11. Mheall Sí Lena Glórthaí Mé
12. Mhórag‘s Na Horo Gheallaidh
13. Theme From Harry’s Game
14. Newgrange
15. Robin (The Hooded Man)
16. Strange Land
17. Closer To Your Heart
18. In A Lifetime (with Bono)
19. Almost Seems (Too Late To Turn)
20. White Fool
21. Something To Believe In

CD2
01. Atlantic Realm
02. Voyager
03. A Dream In The Night (The Angel & The Soldier Boy)
04. Hourglass
05. Rí Na Cruinne
06. Poison Glen
07. Na Laethe Bhí
08. I Will Find You (Theme From “The Last Of The Mohicans”)
09. Croí Cróga
10. A Bridge (That Carries Us Over)
11. A Mhuirnín Ó
12. The Bridge Of Tears
13. Vellum
14. Brave Enough
15. A Celtic Dream
16. Who Knows (Where the Time Goes)

Website: Clannad