Recensie: Goodnight, Texas – How Long Will It Take Them To Die

 

Goodnight, Texas - How Long Will It Take Them To Die

Goodnight, Texas – How Long Will It Take Them To Die
Format: CD – LP – Digital / Label: 2 Cent Bank Check
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

It‘s a Goodnight for Texas

Het is alweer het vierde album van de samenwerking tussen Avi Vinocur en Patrick Dyer Wolf…’How Long Will It Take Them To Die’, een titel die mijn aandacht in ieder geval trekt nog voor een noot gehoord te hebben. Een gevoel voor goede titels kan de heren toch al niet ontzegd worden want met voorgangers als ‘A Long Life of Living’ en ‘Just Before The Global Pandemic’ hebben ze op dat vlak ook wat hoog te houden.

Maar eerlijk is eerlijk, een plaat kan nog zo‘n mooie naam meekrijgen maar als de muziek achterblijft dan houd het toch op met de warme gevoelens.

Gelukkig is dat echter allesbehalve het geval met deze nieuwe langspeler want we krijgen een twaalf nummers lange rondreis door het folk/ alt country/ Americana universum dat de heren op magistrale wijze neer zetten. Een groot deel van de sfeer wordt bepaald door het gebruik van onder meer een viool, mandolin, banjo en een upright bass, voornamelijk akoestische instrumenten dus, maar het resultaat klinkt warm en donker….als uit vervlogen tijden.

Het roept terug naar moeilijke omstandigheden zoals die kenmerkend waren voor het Amerika van de jaren 30 in de vorige eeuw en soms nog verder terug grijpend.

De opnames vonden plaats verdeeld over Cambria,Texas / San Francisco en Atascadero, California en Livingston, New Jersey in 2019 en 2020.

Soms speelt toeval een bijzondere rol want hoewel dit mijn eerste kennismaking was met deze band,kwam ik er achter dat ik Avi Vinocur wel ken maar dan vanuit een ietwat andere muzikale setting. De beste man verleent nog wel eens zijn diensten als sessiemuzikant en backing vocals voor een bandje uit San Francisco….Metallica. Zijn bijdragen aan o.a ‘Helping Hands…Live and Acoustic’ zijn van bijzonder toegevoegde waarde. Misschien een leuke suggestie om dat eens op te zoeken, de avonden blijven voorlopig nog lang genoeg om nieuwe dingen te ontdekken.

Mocht het echt niet uw kopje thee blijken te zijn, keer dan gewoon terug naar Goodnight, Texas want dit is niet hun enige mooie plaat.

Tracks:
01 – Neighborhoods
02 – Hypothermic
03 – Gotta Get Goin‘
04 – Borrowed Time
05 – I‘d Rather Not
06 – Don‘t Let Em Get You
07 – Jane, Come Down From Your Room
08 – To Where You‘re Going
09 – Solstice Days
10 – Sarcophagus
11 – Dead Middle
12 – How Long

Line-up:
Avi Vinocur ; Lead Vocals,Mandolin, Guitar,Banjo, Drums,Bass,Percussion
Patrick Dyer Wolf ; Lead Vocals,Guitar,Banjo,Piano, Bass,Percussion
Scott Griffin Padden ; Drums,Electric&Upright Bass, Backing Vocals
Adam Nash ; Pedal Steel, Violin, Guitar, Backing Vocals
Chris Sugiura ; Electric Bass

Website: https://hiwearegoodnighttexashowareyou.com/home