Recensie: Jethro Tull – The Zealot Gene

 

Jethro Tull - The Zealot Gene

Jethro Tull – The Zealot Gene
Format: CD – LP – Blu-ray – Digital / Label: InsideOut
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

In het begeleidende promomateriaal staat dat dit nieuwe Tull-album het eerste nieuwe werk is van Jethro Tull na ‘The Jethro Tull Christmas Album’ uit 2003. Officieel klopt dit maar onder de naam Ian Anderson verschenen er in die 18 jaar nog wel nieuwe platen (‘Homo Erraticus’ bijvoorbeeld) en zeg nou zelf: wat voor verschil maakt het of er nu Jethro Tull of Ian Anderson op de verpakking staat ?

De verse line-up van Jethro Tull bestaat naast Anderson (fluit, zang, bouzouki, mandoline, mondharmonica) uit Joe Parrish (gitaar), Scott Hammond (drums), John O’Hara (toetsen, accordeon,orkest) en David Goodier (bassist), geen mannen van de ‘ouwe hap’ meer in de band.

Verwacht van Jethro Tull geen verrassende zaken, nog altijd bedient Anderson zijn gehoor van stekelige proggy rock met de nodige folky momenten en zijn uit duizenden herkenbare fluitspel en zang, die op 74-jarige leeftijd opmerkelijk vitaal klinkt, alsof we pas ergens in de zeventiger jaren leven. Tekstueel verwijst Anderson geregeld naar de Bijbel.

Topsongs benoemen is eigenlijk niet nodig, het dozijn liedjes glijdt op aangename wijze gedurende ruim drie kwartier de gehoorgangen in.

Azijnpissers zullen schermen met citaten als ‘meer van hetzelfde’ en hebben dan ook gelijk, maar als het zo goed wordt gedaan als op ‘The Zealot Gene’, dan heb je eigenlijk niets te mekkeren. Ik zet ‘m nog eens op !

Tracklist:
01. Mrs. Tibbets
02. Jacob’s Tales
03. Mine Is the Mountain
04. The Zealot gene
05. Shoshana Sleeping
06. Sad City Sisters
07. Barren Beth, Wild Desert John
08. The Betrayal Of Joshua Kynde
09. Where Did Saturday Go ?
10. Three Loves, Three
11. In Brief Visitation
12. The Fisherman Of Ephesus

Website: https://jethrotull.com/