Recensie: Good Morning Blues – Whiskey & Blues

 

Good Morning Blues - Whiskey & Blues

Good Morning Blues – Whiskey & Blues
Format: CD / Label: Vax Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Bij het noemen van de bandnaam Good Morning Blues zullen weinig bluesliefhebbers enthousiast opveren. Deze Zweedse band is echter een begrip in eigen land en werd opgericht in 1967. In 2017 bestond de band 50 jaar en ter ere van dat heugelijke feit werd het album ‘Things Are Getting Better – 50 År‘ uitgebracht.

‘Whiskey & Blues’ was hun derde album uit 1986 en dat is nu opnieuw uitgebracht.

En met deze heruitgave mag de bluesliefhebber best wel blij zijn want het gaat hier om een album dat vol staat met enthousiast uitgevoerde blues en rhythm & blues covers met een geluid dat ergens tussen the Blues Band en lieden als Dave Edmunds, Nick Lowe en Mickey Jupp in zit. Het is dan ook totaal niet storend dat we hier alleen maar met covers te maken hebben.

De eerste cover is die van Bob Dylan’s Watching The River Flow. In een verrassend luchtig swingende versie met een opgewekt klinkende blazerssectie. Dave Alvin’s (The Blasters) Hollywood Bed is in een loom New Orleans funky jasje gestoken en klinkt lui groovend. I Had A Dream van Big Bill Broonzy is een indrukwekkende slowblues met hard priemend gitaarwerk.

Na de luie mambo uitvoering van Louis Jordan’s Early In The Morning volgt een cover van Chuck Berry’s You Never Can Tell, die hier lekker pubrock-achtig klinkt.

De cover van Jerry Jeff Walker’s Hill Country Rain klinkt verrassend als funky Americana met een behoorlijk The Band-achtig geluid. I’m Walkin’ van Fats Domino is omgetoverd tot een gemoedelijke rocker met hoofdrollen voor de soulvolle saxofoon van John Högman en de priemende gitaar van Thomas Arnesen.

Don’t Ask Me What I Say is een Blues Band nummert en klinkt in handen van deze Zweedse band net zo stuwend en rockend. Ook de opgevoerde cover van Chuck Berry’s Mabillene (Maybellene) klinkt krachtig rockend. Randy Newman’s Guilty sluit het album af zoals het hoort, zeer intiem….

Bluesliefhebbers kunnen met een gerust hart deze heruitgave van Good Morning Blues aanschaffen. Jullie zullen niet teleurgesteld worden!

Tracklist:
01. Watching The River Flow
02. Hollywood Bed
03. I Had A Dream
04. Early In The Morning
05. You Never Can Tell
06. Whiskey Drinking Man
07. Hill Country Rain
08. I’m Walkin’
09. Don’t Ask Me What I Say
10. Mabillene (Maybellene)
11. Guilty