Recensie: Seven Stars Over Sicily – The Endless Sea

 

Seven Stars Over Sicily - The Endless Sea

Seven Stars Over Sicily – The Endless Sea
Format: CD – LP Vinyl / Label: Coast To Coast Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Na een EP en het debuutalbum ‘Here Comes The Night’ (2018) is de Rotterdamse band Seven Stars Over Sicily toe aan hun tweede album.

Een album, dat werd opgenomen in Sven Hammond’s Marmalade studio en de Soundport studio.

De band werd al meerdere malen vergeleken met de band Calexico en daar kan ik in mee gaan. Ook Seven Stars Over Sicily houdt zich bezig met zeer stemmige, en vaak ook donkere, Americana.

De band bestaat uit Daniel Blokker (zang), Conrad Freling (gitaar, piano, zang), Jeroen Wessels (gitaar, theremin, cello), Robert Giesselbach (keyboards), Roger Groen (bas, zang), Steven van Wees (drums) en live drummer Robin Eggers.

Het Calexico sfeertje is gelijk al te horen in de opener van het album Ghostdancer. Een mystiek zwevend nummer met de luie doorleefde zang van Daniel Blokker en stemmige strijkers.

The Loner & The Lifeguard opent met smartelijk galmend Twin Peaks gitaarwerk en gaat over in een broeierig deinend nummer met de constant aanwezige snijdend huilende gitaar, viool en cello.

Million Dollar Hoax is dromerig en klinkt door de zang als een Beatles/Steve Harley-achtige zacht groovende mix. Secret Lullaby gaat iets meer de kant van de psychedelica op waarbij je moet denken aan het geluid van The Church of de vroege Pink Floyd.

Janine van Osta is als zangeres te horen in het broeierig bonkende Coldness Within met fraai bluesy slidegitaarspel. In het hoekig pompende New York City worden rauw snijdende gedeeltes afgewisseld met Nits-achtige melodielijnen. Dat Nits geluid wordt in het statig deinende The Lightseekers vermengd met Leonard Cohen en Calexico invloeden.

Strange Infatuation klinkt grimmig op zijn Nick Cave’s. Ook Pictures Of Anguish heeft een grimmig rockend geluid met bijtend en galmend gitaarwerk.

Merle Sibbet levert vocale bijstand in de afsluiter van het album, de donkere ballad Across The Borderlines.

Het tweede album van Seven Stars Over Sicily klinkt broeierig, donker en daardoor zeer betoverend.

Tracks:
01. Ghostdancer
02. The Loner & The Lifeguard
03. Million Dollar Hoax
04. Secret Lullaby
05. Coldness Within
06. New York City
07. The Lightseekers
08. Strange Infatuation
09. Pictures Of Anguish
10. Across The Borderlines

Website: https://sevenstarsoversicily.com/