Gill Landry – Skeleton At The Banquet
Format: CD – LP – Digital / Label: Loose Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In Nederland is een grote groep liefhebbers van melancholieke Americana. Kijk alleen maar eens naar het succes van Danny Vera. En die fans moeten nu maar eens goed opletten want Gill Landry heeft een album, zijn vijfde, uitgebracht, dat vol staat met zeer stemmige Americana.

Deze singer-songwriter uit Louisiana bracht een lange tijd als busker door in de straten van New Orleans en trad daarna toe tot de band the Old Crow Medicine Show met wie hij vier albums opnam.

Nu is Gill toe aan zijn vijfde soloalbum, dat hij opnam met Seth Ford-Young (bas), Josh Collazo (drums), Stewart Cole (trompet) en Odessa Jorgensen (viool). Gill zelf bespeelt de gitaar, de pedal steelgitaar, toetsen en harmonica.
En hij zingt….en hoe! Hij is gezegend met een zeer diep warm stemgeluid, dat direkt referenties aan het stemgeluid van Johnny Cash en Danny Vera oproept.

De openingstrack I Love You Too is een zeer loom voortschuifelend nummer met Gill’s diep twangende gitaar en zijn zeer donkere, krachtige stem. Dit nummer, met zijn huilende pedal steel, gaat zeker de fans van Danny Vera aanspreken.
The Wolf is iets luchtiger. Een deinend Americana nummer met Gill’s uitbundig huilende harmonica. Door Gill’s stem drijft ook een vergelijking met het geluid van Chris Isaak naar boven.
A Different Tune is een ballad, die opgesierd wordt door het stemmige vioolspel van Odessa Jorgensen. Ook in het langzaam walsende A Different Tune duikt haar viool sierlijk op, naast de zacht fluisterende trompet van Stewart Cole. In dit nummer klinkt ook, heel voorzichtig, het geluid van Tom Waits door.
The Refuge Of Your Arms sjokt zeer broeierig voort met Gill’s schurende gitaarlicks en wederom het zachte geluid van de trompet en viool. Het weldadig zwevende The Place They Call Home is voorzien van een weemoedig en melancholiek geluid, in de beste Leonard Cohen traditie.
Met Angeline gaat Gill meer de 60’s folkrock kant (Dylan) op waarna het zwierige Cohen geluid weer opduikt in het zeer stemmig wiegende Trouble Town, dat door de viool een haast zigeunerachtig sausje krijgt.
Geheel in stijl wordt het album afgesloten met het instrumentale Portrait Of Astrid (A Nocturne), dat door Gill solo op zijn galmende gitaar wordt uitgevoerd.

Gill Landry heeft een verbluffende mooi, stemmig Americana album afgeleverd. Een absolute aanrader!

Tracklist:
01. I Love You Too
02. The Wolf
03. A Different Tune
04. Nobody’s Coming
05. The Refuge Of Your Arms
06. The Place They Call Home
07. Angeline
08. Trouble Town
09. Portrait Of Astrid (A Nocturne)

Website: Gill Landry