The Amazing Devil – The Horror and the Wild
Format: Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik pas sinds kort bekend ben met The Amazing Devil. De mannelijke helft van dit duo heeft me op het spoor gebracht. Als bard in de Netflix serie The Witcher zong hij Toss a Coin to Your Witcher en ik was erg verrast door zijn stem. Dit ben ik vervolgens vergeten tot dit nieuwe album van The Amazing Devil voorbij kwam. ‘The Horror and the Wild’ is het tweede album van dit alt-folk duo.

Met het debuut album ‘Love Run’ oogsten ze al veel positieve recensies. Naast Joey Batey bestaat het duo uit Madeleine Hyland. Ze leerden elkaar kennen toen ze lid waren van the Royal Shakespeare Company in 2014.

De achtergrond in het theater is goed terug te horen en te zien. Op het podium zijn ze bekend als The Blue Furious Boy en Scarlet Scarlet. Ze bedienen zich van een mooie mix tussen folk en rock. Joey Batey krijgt de credits voor het schrijven van de teksten en het componeren van de muziek. Voor de uitvoering maken ze gebruik van een volledige band.

Net als op het eerste album gaan de nummers voornamelijk over de perikelen binnen relaties. Soms fijn en opbouwend, maar vaak ook duister. Tevens zit er een heleboel (donkere) humor in verweven.

De stemmen zijn prachtig samen. Dit gecombineerd met de mooie arrangementen en de soms rauwe teksten maakt dat de liedjes met enige regelmaat raken.

Het album start al met een parel. The Rockrose and the Thistle begint slechts met het geluid van wind. Dan begint Joey Batey zacht te zingen en later voegt Madeleine Hyland zich erbij. Ook dit liedje zou passen in een fantasy serie als The Witcher. Het schept een filmisch beeld en je hoort direct hoe mooi de stemmen bij elkaar kleuren.

Opvolger en titelnummer The Horror and the Wild is wat steviger, bevat wat meer rock. Tevens is hier goed de achtergrond in drama te horen. Bij de derde, Wild Blue Yonder, klinkt het weer wat meer pop georiënteerd en wat opgewekter. Deze afwisseling gaat ook in de rest van het album verder.

Door het hele album zit mystiek en menig nummer zou niet misstaan in een serie of film. Het theatrale is echter geen afleiding. Het blijft ook rauw en zoals gezegd raakt het regelmatig een gevoelige snaar.

Het duo heeft wederom een prachtig, tijdloos album afgeleverd!

Tracklist:
01. The Rockrose and the Thristle
02. The Horror and the Wild
03. Wild Blue Yonder
04. Welly Boots
05. Farewell Wanderlust
06. Fair
07. That Unwanted Animal
08. Marbles
09. Battle Cries

Website: The Amazing Devil