Brian Fallon – Local Honey
Format: CD – LP – Digital / Label: Lesser Known Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Nieuw werk van een zeer veelzijdige Amerikaanse gitarist. Eerst actief als zanger van The Gaslight Anthem, om daarna verder te gaan als solo artiest. Ook was hij lid van de projecten ‘The Horrible Crowes en Molly & The Zombies. Qua stijl valt Brian Fallon te plaatsen naar giganten als Springsteen of Jackson Browne. Americana zonder opsmuk. Muziek zonder ironische randjes of gigantische artistieke pretenties. Als songwriter wil Fallon zijn verhaal vertellen en de luisteraar meenemen op de persoonlijke reis die hij heeft doorgemaakt.

Waar eerder werk bol stond van knisperende gitaren en grote refreinen is nu eenvoud de opzet. Weg is de eerdere rock & roll en bijhorend hoog tempo. De akoestische opzet van alleen stem, gitaar en wat spaarzaam toetsenwerk maakt dat er bij het luisteren een warme cocon ontstaat die alles omhult. Een muzikale wereld waar het diepst van de nacht bijna vervaagt doordat de zon opkomt. De nacht waarin de waanhoop altijd zo op de loer ligt wordt bijna afgelost door de belofte van een nieuwe dag. In het zonlicht is hoop en vergiffenis kort bij. En daarmee de ook de beloften op nieuwe kansen en mogelijkheden.

Ondanks zijn relatieve jonge leeftijd (40 jaar) lijkt Fallon hoorbaar genoeg littekens op zijn ziel te hebben. Ieder nummer is daarmee als de vele tatoeages op zijn hand, een permanente markering van goede en slechte gebeurtenissen in het leven. Daardoor werkt het album als prettig medicijn in deze vreemde dagen van isolatie en ziekte. De bevestiging dat alle ellende ooit voorbij zal gaan.  

‘Local Honey’ is een echte vijf sterren plaat die alle blues en Americana liefhebbers moeten horen. Een bescheiden werkje dat zomaar niet zou kunnen opvallen. Deze plaat mislopen is een verlies voor iedere luisteraar.      

Tracklist:
01. When You’re Ready
02. 21 Days
03. Vincent
04. I Don’t Mind (If I’m With You)
05. Lonely For You Only
06. Horses
07. Hard Feelings
08. You Have Stolen My Heart

Website: Brain Fallon