Daniel Romano’s Outfit – Okay Wow
Format: vinyl LP / Label: You’ve Changed Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik heb het perfecte recept gevonden om lekker rauwe intense Americana te maken! Men neme de rauwheid van Neil Young & Crazy Horse, doet daar een portie psychedelische new wave a la Tom Verlaine bij en roomt het af met een punky country geluid a la Green On Red. Het resultaat is te horen op het livealbum van Daniel Romano’s Outfit.

Daniel Romano is een singer-songwriter uit Welland, Ontario, Canada, die al elf soloalbums op zijn naam heeft staan. Dit live album is het eerste album onder de naam Daniel Romano’s Outfit, dat tijdens een Scandinavische tournee werd opgenomen.

De band bestaat naast Daniel uit David Nardi, Roddy Rosetti, Ian Romano, Juliana Riolino en Tony “The Pope” Cicero.

Op het album dendert de band maar door, zonder enig rustpunt tussen de nummers. Eén grote Americana rockmedley dus!

Ze gaan breekbaar van start in de ballad Empty Husk. Hierin valt gelijk het hoge Tom Verlaine-achtige stemgeluid van Daniel op. Halverwege gaat het nummer stampend rockend los in de beste Neil Young traditie en eindigt woest pompend. De band rockt rauw door met het Creedence Clearwater Revival achtige Toulouse. Vol met bluesy gitaarriffs en een punky energie.
Het gaspedaal wordt ietsjes losgelaten in de warme Americana rock van Hard On You. In de luchtige swinger Time Forgot (To Change My Heart) duiken rockabilly invloeden op, die prima binnen de rauwe Americana passen.
De invloed van Tom Verlaine lijkt erg groot in het intieme Roya terwijl The Long Mirror Of Time behoorlijk bluesy klinkt. De band bewijst ook vrij zonnig te kunnen deinen in Strange Faces. Een nummer dat aan de countryrock periode van the Rolling Stones doet denken. Halverwege slaat dit nummer om om ruimte te maken voor stevig pompende Black Crowes rock om daarna toch weer bij het zonnige geluid terug te keren.
Turtle Doves is een breekbare ballad met een evengoed stevig rauw geluid en vlammend gitaarwerk.
Het aanstekelijk rockende Sucking The Old World Dry doet denken aan de kwaliteitsrock van Moon Martin. Een stomende rocker met een psychedelische free jazz break.
Zowel Human Touch als Modern Pressure zijn rauwe maar toch gevoelige mid-tempo nummers en Nerveless lijkt Tom Verlaine met Tom Petty te mengen.
Na het haast (jonge) Dylan achtige What’s Become (Of The Meaning Of Love) wordt het album zeer soulvol afgesloten met de swinger When I Learned Your Name.

 Daniel Romano’s Outfit bewijst met dit album een zeer dampende en opwindende band te zijn!!!

Tracklist:
01. Empty Husk
02. Toulouse
03. Hard On You
04. Time Forgot (To Change My Heart)
05. Roya
06. The Long Mirror Of Time
07. Hunger Is A Dream You Die In
08. Strange Faces
09. Turtle Doves
10. Sucking The Old World Dry
11. Nerveless
12. Human Touch
13. Modern Pressure
14. What’s Become (Of The Meaning Of Love)
15. When I Learned Your Name

Website: Daniel Romano