Recensie: Genesis – The Last Domino?

 

Genesis – The Last Domino?Genesis – The Last Domino?

Genesis – The Last Domino?
Format: 2CD – 4LP – Digital / Label: EMI
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Nieuwe verzamelaar ter gelegenheid van de tournee die de mannen van Genesis momenteel ondernemen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De drie speelstukken op de hoes als ook de titel een hint dat fans er rekening mee moeten houden dat het hier gaat om de laatste release en concerten van Genesis.

Iets als een verzamelalbum leidt altijd wel tot discussie, er is altijd wel een fase of periode die niet even goed wordt belicht. Überhaupt bij een band die zo’n wonderlijke progressie kende als Genesis. Of je nu houdt van de eerste albums met Peter Gabriel als zanger, de jaren met Phil Collins of de korte tijd dat Ray Wilson de zanger was. Al komt die laatste epiloog niet aan bod. Een voetnoot in de geschiedenis van de band die men overslaat.

Nu was Genesis nooit een band die kon rekenen op warme belangstelling van de critici. En dit nog voordat Phil Collins ook nog solo een superster werd. Maar de luisteraar met een open houding ontdekt toch heel veel moois! De vele gezichten van de band zijn toch ook wel een pluspunt. Iedere nieuwe fase bracht ook andersoortige liedjes.

Het experiment van Duke’s End of Home By The Sea. Het eigenlijke Beatles nummer That’s All. De satire van Jesus He Knows Me. Grote hits als Land Of Confusion en I Can’t Dance. Tot het griezelige Mamma of het emotionele Afterglow. Het komt allemaal voorbij op deze compilatie.

Misschien iets minder volledig dan ‘The Platinum Collection’ uit 2004 maar een mooie overzicht of dan wel een eerste introductie.

Of ter voorbereiding op de concerten in Nederland volgend jaar. De band speelt op 22 en 23 maart volgend jaar in de Ziggo Dome in Amsterdam.   

Tracklist:
CD 1
01. Dukes End
02. Turn It On Again
03. Mama
04. Land of Confusion
05. Home By the Sea
06. Second Home By the Sea
07. Fading Lights
08. The Cinema Show
09. Afterglow
10. Hold On My Heart
11. Jesus He Knows Me
12. That’s All
13. The Lamb Lies Down On Broadway
15. Follow You Follow Me

CD 2
01. Duchess
02. No Son of Mine
03. Firth of Firth
04. I Know What I Like
05. Domino Medley
06. Throwing It All Away
07. Tonight, Tonight, Tonight
08. Invisible Touch
09. I Can’t Dance
10. Dancing With the Moonlit Knight
11. Carpet Crawlers
12. Abacab
14. In Too Deep

Website: https://www.genesis-music.com/