G. Love & Special Sauce – The Juice
Format: CD – Digital / Label: Philadelphonic Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

G. Love & Special Sauce zorgden in 1994 met hun debuutalbum voor een frisse wind door de bluesmuziek door de blues te voorzien van een lui groovend hiphop geluid. Dit maakte de band ook bij ons even flink populair. De band verscheen zelfs op Pinkpop.

Daarna verloren we langzaam G. Love (Garrett Dutton) en zijn band uit het oog. Maar de band is weer terug en klinkt alsof ze nooit is weggeweest. Nog altijd heeft de band het luie groovende geluid. Het hiphop geluid mag dan wel iets uit het zicht verdwenen zijn, de funk is er echter nog volop!

G.’s nieuwe album is mede geproduceerd door Keb’ Mo’, die ook aan de meeste nummers meeschreef.

Het onveranderde relaxte geluid is in de opener The Juice te horen. Een luie funky voorbij glijdende shuffle met een lekker soulvol geluid en priemend gitaarwerk van gast Marcus King.
Soul-B-Que is een uiterst funky en warm klinkend nummer met haast gospelachtige backingvocals en dit keer de vlammende steelgitaar van Roosevelt Collier.
G.
zingt Go Crazy in duet met Keb’ Mo’ en ook dit nummer is een onweerstaanbaar funky groovend nummer van een haast Meters-achtige kwaliteit. Onder aanvoering van een vurig funkende bas is Shake Your Hair een stuwende funker waarin G. zijn teksten op een haast “We Didn’t Start The Fire” (Billy Joel)-achtige wijze declameert.
Na de lome funbky blues Fix Your Face, met een hoog Taj Mahal gehalte, is She’s The Rock een zeer opgewekt huppelende mix van blues, reggae en calypso waar je vrolijk van wordt.
In de ontspannen bionkende shuffle Diggin’ Roots is de Hawaiiaanse gitarist Ron Artis II te gast. Shine On Moon is het beste als een soort kampvuur countryblues te omschrijven. Een intiem nummer samen met Keb’ Mo’. In de spetterende en soulvolle swinger Birmingham is Keb’ Mo’ ook weer aanwezig, samen met de snijdende pedal steel van Robert Randolph.
Het huppelende Drinkin’ Wine is een heerlijk funky New Orleans nummer en eigenlijk de echte afsluiter van dit album want The Juice (Reprise) is een korte live terugkeer van het openingsnummer van het album.

Het is goed dat G. Love & Special Sauce weer terug zijn. En gelukkig klinken ze nog net zo lekker als op hun debuut. Misschien is het daarom een goed idee om G. Love & Special Sauce weer op Pinkpop neer te zetten?

Tracklist:
01. The Juice
02. Soul-B-Que
03. Go Crazy
04. Shake Your Hair
05. Fix Your Face
06. She’s The Rock
07. Diggin’ Roots
08. Shine On Moon
09. Birmingham
10. Drinkin’ Wine
11. The Juice (Reprise)

Website: G. Love & Special Sauce