Elvis Costello – Hey Clockface
Format: CD – LP – Digital / Label: Concord Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Album nummer 38 ‘and still going strong’!

In de hamerslag die de punk was dook ook plots Elvis Costello op. Een geëngageerde artiest die overliep van ambities en talent. In de eerste vijf jaar van zijn carrière bestreek hij het spectrum van punk, country, soul tot psychedelica alla de Beatles. Ruim vier decennia en haast evenveel albums is het heilige vuur in hem nog niet gedoofd. Zo blijkt ook uit dit nieuwe album. Een mix die in excentriciteit en veelvuldigheid ultieme klassieker ‘Imperial Bedroom’ naar de kroon stijgt.

De manier waarop het album werd samengesteld voelt al bijna als een Dylanesque reislied. Of als teken van de mate van variatie die Costello weet te bieden. Een reis die hem eerst naar Helsinki bracht, daar schreef hij in zijn eentje de eerste liedjes. In Parijs werkte hij daarna samen met toetsenist Steve Nieve en een voor de moment samengesteld gezelschap muzikanten aan het uitwerken van het nieuwe materiaal. Eenmaal terug in woonplaats Vancouver werd er verder gewerkt met Wilco gitarist Nels Kline en jazz man Bill Frisel. Afsluitend volgt er nog muziek uit New York door ene Michael Leonhart. Daarmee is de reis af en het album compleet.

Bij het beluisteren van ‘Hey Clockface’ schiet een wonderlijke muzikale wereld voorbij. Jazzy, bijna soundscape stukken worden afgewisseld door teder jaxx, gevolgd door een beetje hiphop.
Alsof Costello nu op latere leeftijd net als Tom Waits zijn albums gaat samenstellen met stukjes van verschillende puzzels. Van een uitgebluste artiest die nog maar eens zijn ouder trucjes herhaalt is absoluut geen sprake. Integendeel zelfs!

Costello bundelt de verschillende losse eindjes die hij op voorgaande platen al uitzette om nu te komen tot de verassing van 2020.   

Tracklist:
01. Revolution #49
02. No Flag
03. They’re Not Laughing At Me Now
04. Newspaper Pane
05. I Do (Zula’s Song)
06. We Are All Cowards Now
07. Hey Clockface / How Can You Face Me?
08. The Whirlwind
09. Hetty O’Hara Confidential
10. The Last Confession Of Vivian Whip
11. What Is It That I Need That I Don’t Already Have?
12. Radio Is Everything
13. I Can’t Say Her Name
14. Byline

Website: Elvis Costello