Dennis Jones – Soft Hard & Loud
Format: CD – Digital / Label: Blue Rock Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Gitarist Dennis Joneskwam terug van een succesvolle Europese tournee begon hij meteen met het schrijven van zijn zesde album. Begin februari was hij klaar met schrijven en begon samen met drummer Raymond Johnson en bassist Cornelius Memes aan de eerste repetities voor het album. Al snel werd het project geplaagd door de Corona lockdown en werden de opnames meerdere keren uitgesteld. Ondanks alles kreeg Jones niet alleen het album af maar heeft hij het ook nog voor elkaar gekregen om een paar speciale gasten uit te nodigen.

Meteen met het eerste nummer wordt duidelijk waarom Dennis Jones voor de titel ‘Soft, Hard & Loud’ koos. Ik zou het openingsnummer Revolves Around You het beste kunnen omschrijven als soft, hard en soms loud. Een lekker stevig openingsnummer met vele tempowisselingen, een goed begin.
Met de titel van het tweede nummer zijn we het allemaal hier wel eens denk ik, I Love The Blues. I Love The Blues is een rustige gitaar blues, een rustpuntje na het stevige eerste nummer met een prachtige gastoptreden van Bennet Paysinger op de Hammond.
Het tempo gaat met Like Sheep meteen weer omhoog en laat Jones weer eens horen hoe goed hij gitaar kan spelen. De dromerige solo’s over het stampende ritme zijn erg mooi.

Muddy Waters zong over een Back Door Man maar Jones komt liever door de voordeur dus draait het om en zingt Front Door Man. Hierin vraagt hij aan zijn geliefde om niet meer stiekem te doen (door de achterdeur het huis binnen sluipen) maar dat hij de enige is voor haar en dus door de voordeur het huis binnen kan komen.
Ik hoop dat iedereen zich net zo kan vinden in de titel van het volgende nummer als in de titel van het tweede nummer van dit album (I Love The Blues).
I Hate Hate is de grote verrassing van dit album met heel veel reggae invloeden. Het nummer roept uiteraard op tot eenheid en respect voor iedereen. Van reggae gaan we over naar R&B met Nothin’ On You. De achtergrondzang van Michael Turner en Allison August maken het nummer helemaal af.
Nothin’ On You is een langzaam nummer met een knallende gitaarsolo halverwege om weer rustig af te sluiten. Gonna Be Alright knalt vanaf de eerste seconde uit de boxen, een grote overgang van Nothin’ On You maar dat kun je natuurlijk verwachten op een album dat ‘Soft Hard & Loud’ heet.
When I Wake Up gaat verder waar Gonna Be Alright stopte maar verandert daarna snel in een mooie gitaar blues rock nummer met veel tempowisselingen. I’m Not begint is als een rustig bluesnummer met Jason Freeman op de Hammond. Jones noemt in het nummer veel dingen die hij niet is maar laat meteen ook horen wat hij wel is: een geweldige gitarist en gaat tijdens dit nummer dan ook helemaal los op zijn gitaar. Jones bewaard echter het beste voor het laatst: de rockende Burn The Plantation Down.

Kortom: Een geweldig en zeer afwisselend album van Dennis Jones. Soms hard, soms soft en af en toe erg loud.

Tracklist:
01. Revolves Around You
02. I Love The Blues
03. Like Sheep
04. Front Door Man
05. I Hate Hate
06. Nothin’ On You
07. Gonnna Be Alright
08. When I Wake Up
09. I’m Not
10. Burn The Plantation Down

Website: Dennis Jones