Electric Litany – The Amniotic Traquility Of Being Indoors During A Thunderstorm
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eerder dit jaar meldde ik al zeer onder de indruk te zijn van de klanken van de Griekse band Electric Litany via de single ‘Sealight’. En dat blijft, na beluistering van hun nieuwe derde album onveranderd.

Deze Griekse band met hun thuisbasis in London heeft haar wortels zeer diep in de 80’s muziek en dan moet je gaan denken aan bands als Talk Talk, Japan, Ultravox en Radiohead, zonder daarbij te retro over te komen.

Alexandros Miaru (zang, gitaar, piano, syntesizer), Pauvlos Mavromatakis (bas), Benjamin Prince (keyboards) en Richard Simic (drums) betoveren je het hele album lang.

Dat begint direct met Sad Part, een syn-wave nummer dat met zachte voicesamples begint en een breekbaar dromerig nummer is dat als een mix van Talk Talk en Radiohead klinkt met sfeervol galmend gitaarwerk en de gekwelde zang van Alexandros. Een juweel van een nummer en dit is nog maar het begin van het album!
Dance is een uitnodiging om te dansen op een Ultravox achtige wijze met een warme synthesizerdeken en een stuwende ritmesectie. Een sierlijk nummer met een plotselinge bluesy overgang en een stuwend, galmend eind.
Na een ambient-achtig begin start het zacht tikkende July. Een Talk Talk-achtige ballad met een deinende chique sfeer en hemelse zang. Zucht…kon het maar altijd juli blijven… In Leverage duiken Durutti Column-achige gitaar minatuurtjes op begeleid door een basgeluid met lichte Joy Division trekjes.
De hoge breekbare en vooral intieme zang van Alexandros wordt in New Coat omgeven door hemels zwevende klanken. Red Sails zeilt zachtjes richting de Radiohead/Talk Talk haven waarna er een klein techno stormpje opsteekt en de golven iets heftiger worden.
Azure (Copenhagen Demos) is de afsluiter van het album en zweeft zachtjes voorbij met een opduikende jazzy trompet.

Ik kijk nu al uit naar album nummer vier. Tot die tijd laat ik mij maar al te graag bedwelmen door dit  schitterende album van Electric Litany!

Tracklist:
01. Sad Part
02. Dance
03. July
04. Leverage
05. New Coat
06. Red Sails
07. Azure (Copenhagen Demos)

Website: Electric Litany