Various Artists – Peephole In My Brain – The British Progressive Pop Sounds Of 1971
Format: 3CD / Label: Grapefruit Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Britse Grapefruit label blijft ons verwennen met CD-boxen waarop een overzicht van de Britse popgeschiedenis gegeven wordt. Na de Noord-Ierse new wave en punk en de Britse pubrock is nu de progressive pop uit 1971 aan de beurt.

Op de box een flink aantal bekende artiesten maar ook een groot aantal artiesten, die in de obscuriteit verdwenen zijn.

Dana Gillespie is tegenwoordig actief als blueszangeres maar was in de 70’s een beschermelinge van David Bowie. En dat is te horen ook in de cover van Bowie’s Andy Warhol.
Kevin Ayers zat in de band Soft Machine voordat hij op de solotoer ging met zijn luie psychedelische pop. De in 2013 overleden zanger-bassist is te horen met Stranger In Blue Suede Shoes.
The Hollies zijn uiteraard overbekend. Ook zij gingen op de psychedelische toer en zijn aanwezig met het, voor hun doen, krachtig rockende Hey Willie met een swamprock-achtig geluid.
Barclay James Harvest was een symfonische rockband, die altijd een beetje in de schaduw van bands als the Moody Blues bleef. Hun Ursula (The Swansea Song) is een symfoballad, die aan the Moody Blues doet denken. In Tonight van the Move zijn zowel Jeff Lynne als Roy Wood te horen in een perfecte mix van pop, folk en psychedelische rock.
Magna Carta was een folkpop formatie die in Nederland ook behoorlijk populair was. Hun Simon & Garfunkel-achtige Time For The Leaving werd geproduceerd door Elton John producer Gus Dudgeon.
Michael Chapman behoort ook tot de bekendere artiesten van deze box. Deze folkrock grootheid wordt op Indian Queens onder andere begeleid door de latere Dire Straits drummer Pick Withers. In Memorial Drive van Procol Harum is Robin Trower nog te horen voordat hij op de solotoer ging.
Voordat Gerry Rafferty doorbrak met Stealers Wheel en zijn latere solocarrière was hij al solo in de weer. Zijn intieme To Each And Everyone stamt uit 1971 en doet al aan het latere Stealers Wheel geluid denken.
Curved Air hoorde ook tot de top van de progrock scene. Hun klassieker Backstreet Luv klinkt nog steeds lekker funky. Het fluwelen stemgeluid van ex-Zombies zanger Colin Blunstone is een ware streling voor het oor in Caroline Goodbye. Emerson Lake & Palmer gaan in Are You Ready Teddy? Op de “Nutrocker”-achtige rock ‘n’ roll toer.
Status Quo laat hun prille boogie op ons los in Mean Girl uit 1973. Atomic Rooster was de band van organist Vincent Crane en herbergde muzikanten als Carl Palmer, Chris Farlowe en John DuCann. Hun Devil’s Answer is nog steeds een prima funky prognummer.
The KinksGod’s Children komt van het “Percy” album uit 1971.

Sommige bands op deze box hadden leden, die later bekend zouden worden.
In de band Help Yourself zaten muzikanten die later op zouden duiken in bands als Man, Ducks Deluxe en Bees Make Honey. Hun Deborah is een intieme pianoballad.
Pubrocker Mickey Jupp is aanwezig met zijn band Legend en het hoekig rockende I Feel Like Sleeping. Peter Cowap was gitarist-zanger bij o.a. Herman’s Hermits. Zijn solonummer Safari heeft een behoorlijk “Ob La Di, Ob-La-Da” gehalte.
Sakkarin was één van vele artiestennamen van Jonathan King. Hij levert hier een bizarre cover van het Archies nummer Sugar Sugar af.
De band Nimbo zou voor altijd onbekend zijn gebleven ware het niet dat ene John Wilson de zanger was. Hij zou in de 80’s zingen bij the Average White Band.
De muzikanten van Second Hand werden (iets) bekender als de formatie Seventh Wave. Hun Hangin’ On An Eyelid is een zwaar door keyboards gedomineerd symfonummer.
Ray Fenwick was een druk baasje. Zo was hij lid van bands als After Tea, the Tee-Set, the Spencer Davis Group, the Ian Gillan Band, Fancy en Roger Glover & Guests. Ook had hij nog tijd over voor wat solodingen zoals Anniversary, een prima stuwend popnummer.
Rick Price was lid van the Move, the Electric Light Orchestra en Wizzard. Ook hij probeerde het solo en zijn Talking To The Flowers is een sprankelend folkpopnummer.
Jona Lewie is tweemaal aanwezig. Als lid van Brett Marvin & the Thunderbolts met de dromerige bluesy ballad Southbound Lane én als lid van Terry Dactyl & the Dinosaurs met de zydeco/skiffle van Sea Side Shuffle, ook in ons land een hitje. De formatie Airbus zou later de disco kant opgaan als 5000 Volts (met zangeres Tina Charles). Hier klinkt Airbus in This Time Tomorrow lekker dromerig.
Voordat Kevin Coyne solo ging was hij de zanger van de band Siren, die lui rockt in Strange Locomotion.
Kingdom Come is beter bekend als Arthur Brown’s Kingdom Come. Arthur Brown, bekend van de klassieker “Fire”, klinkt in Eternal Messenger nog altijd manisch gillend.
Bullet was een band van voormalig Atomic Rooster gitarist John DuCann en latere Roxy Music bassist John Gustafson. Hun Hobo is een lekker stevig pompende rocker.

Van de zeer obscure artiesten zijn vooral Open Road (de voormalige backingband van Donovan), Curtiss Maldoon, het door George Martin geproduceerde duo Edwards Hand en de verrassende jazzy cover van Ringo Starr’s It Don’t Come Easy van Will Malone bijzonder.

3 CD’s vol met heerlijk dromerige progklanken uit de 70’s. Ik vermaak mij er kostelijk mee en ben benieuwd wat de volgende worp van het Grapefruit label gaat opleveren.

Tracklist:
CD 1:
01. Dana Gillespie: Andy Warhol (Original 1974 Demo Album Version)
02. Kevin Ayers: Stranger In Blue Suede Shoes
03. The Hollies: Hey Willie
04. The Corn & Seed Merchants: Mr. Middleton’s Lament
05. Stray: Dearest Eloise
06. Help Yourself: Deborah
07. Stackridge: Dora, The Female Explorer
08. Barclay James Harvest: Ursula (The Swansea Song)
09. Samurai: More Rain
10. Cressida: Goodbye Post Office Tower Goodbye
11. The Move: Tonight
12. Fickle Pickle: Down Smikey Lane
13. Shape Of The Rain: Woman
14. Unicorn: Going Back Home
15. The Factory: Castle On The Hill
16. Magna Carta: Time For The Leaving
17. Legend: I Feel Like Sleeping
18. Michael Chapman: Indian Queens
19. The Edgar Broughton Band: Hotel Room
20. Peter Cowap: Safari
21. Cliff Wade: Jennifer
22. Deep Feeling: Old People’s Home
23. Wishful Thinking: Hiroshima

CD 2:
01. Sakkarin: Sugar Sugar
02. Curved Air: Backstreet Luv
03. Procol Harum: Memorial Drive
04. Rockin’ Horse: Oh Carol I’m So Glad
05. Gerry Rafferty: To Each And Everyone
06. Colin Blunstone: Caroline Goodbye
07. Nimbo: Maisie Jones
08. Second Hand: Hangin’ On An Eyelid
09. Zior: I Was Fooling
10. Fusion Farm: Mrs. Speed
11. Open Road: Waterwheel
12. Ray Fenwick: Anniversary
13. Pluto: Mister Westwood
14. Bearfoot: Frightened
15. Bronx Cheer: Weather Or Not
16. Rick Price: Talking To The Flowers
17. Beau: Ferris Street
18. Brett Marvin & the Thunderbolts: Southbound Lane
19. Don Crown & his Busking Buddies: The Flying Machines
20. The Doggs: Billy’s Gotta Run
21. Bill Nelson: Love’s A Way
22. Fields: While The Sun Still Shines
23. Nirvana: The Saddest Day Of My Life
24. Emerson Lake & Palmer: Are You Ready Teddy?

CD 3:
01. Status Quo: Mean Girl (Early Mix)
02. Atomic Rooster: Devil’s Answer (single version)
03. Sweeny Bean: Rock ‘n’ Roll Wedding
04. Medicine Head: (And The) Pictures In The Sky
05. The Kinks: God’s Children
06. Airbus: This Time Tomorrow
07. Octopus: Summer
08. Curtiss Maldoon: Sepheryn
09. Blonde On Blonde: I Don’t Care
10. Pete Atkin: Sunlight Gate
11. Montage: Dancing In The Cool
12. John Kongos: Tokoloshe Man (single edit)
13. Siren: Strange Locomotion
14. The Red Sox: Mister Ten Percent
15. Knocker Jungle: Where I Belong
16. Will Malone: It Don’t Come Easy
17. Kingdom Come: Eternal Messenger (single version)
18. Edwards Hand: Encounter
19. Lifeblud: So Be It0
20. Dear Mr. Time: Grandfather
21. Bullet: Hobo
22. Jackie Mcauley: Turning Green (album version)
23. Terry Dactyl & the Dinosaurs: Sea Side Shuffle
24. Phase 3: Bill Bailey

Website: Cherry Red Records