Recensie: Dom Martins Savages – Live At The Harlington

 

Dom Martins Savages - Live At The Harlington

Dom Martins Savages – Live At The Harlington
Format: CD – Digital / Label: Savage Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Gitarist-zanger Dom Martin komt uit het Noordierse Belfast en het zal daarom niet verwonderlijk zijn, dat zijn stijl van bluesrock nauw verwant is aan het geluid van de legendarische Rory Gallagher.

Zijn allereerste EP trok al gelijk de nodige aandacht van BBC 6 en BBC 2 Radio en hij trad op  op het International Rory Gallagher Festival in Ballyshannon. Daarnaast won hij de Best Acoustic Blues Artist 2021 Award en werd hij 3 maal genomineerd tijdens de UK Blues Awards in 2021.

Zijn tweede album is een livealbum met Dave Thompson (bas) en Laurence McKeown (drums, percussie) als begeleiders.

Rory Gallagher is volop aanwezig via een aantal covers. Zo is Hands Off de eerste Gallagher cover, stevig pompend met het vertrouwde rockende geluid van Gallagher. Dom is behoorlijk fel bijtend in de weer op zijn gitaar. Laundromat, de tweede Gallagher cover, klinkt zoals het hoort. Hard en energiek pompend.

De eigen nummers van Dom zijn in twee groepen verdeeld. De eerste is de elektrische groep. Dixie Black Hand is overduidelijk door Gallagher geïnspireerd. Een harde bluesrocker met de hard vlammende gitaar van Dom. Harde passages worden afgewisseld met sfeervolle, dromerige passages.

Hell For You opent met de breekbare gitaar van Dom en ontwikkelt zich tot een dromerige slowblues met warm gitaarspel, die overgaat in de slowblues Drink In Blue Colours. Zowel What’s Going On als Railway And Gun zijn Taste covers. Taste was de band waarin Rory Gallagher voor het eerst opviel.

What’s Going On klinkt vlammend met gierend gitaarwerk van Dom terwijl Railway And Gun sprankelende folky invloeden vermengt met loom pompende bluesrock.

Het laatste gedeelte van het album is akoestisch. Antrim Blues is een akoestische blues die toch stuwend klinkt. Dat geldt zeker ook voor de afsluiter, de krachtige akoestische rocker Dealer.

Fans van Rory Gallagher kunnen absoluut niet om dit album van Dom Martins Savages heen. Hopelijk komt Dom snel naar Nederland!

Tracklist:
01. Dixie Black Hand
02. Hands Off
03. Laundromat
04. Morning Sun
05. What’s Going On
06. Hell For You
07. Drink In Blue Colours
08. Railway And Gun
09. State Of Your Mind
10. Antrim Blues
11. The Man From Nowhere
12. Mercy
13. Dealer

Website: Dom Martin