Die Wilde Jagd – Haut
Format: CD – green transparent vinyl LP – Digital / Label: Bureau B Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Krautrock is een stroming die eind jaren ‘60/begin jaren ’70 opdook in de Duitse rockscene.

Een tamelijk onzinnige term want eigenlijk vielen zo’n beetje alle Duitse bands uit die periode onder deze term. Toch wordt deze term vooral geassocieerd met tamelijk bedwelmende, zeg maar gerust drugs gerelateerde, muziek. Bij de liefhebber van de progrock kon de Krautrock ook wel een potje breken.

Alleen de meer synthesizer gerichte Krautrock acts als Tangerine Dream, Klaus Schulze of Ash Ra Tempel wisten hun weg naar de progliefhebbers moeilijker te vinden. Dat kwam vooral doordat hun muziek voor de progliefhebbers te weinig rockte.

Het nieuwe album van Die Wilde Jagd uit Berlijn heeft vooral veel overeenkomsten met het geluid van Ash Ra Tempel.

Die Wilde Jagd is een project van producer en songwriter Sebastian Lee Philipp, bijgestaan door co-producer Ralf Beck, drummer Ran Levari en zangeres Nina Siegler.

Er staan slechts vier nummers op het album, die echter een gemiddelde lengte van zo’n elf minuten hebben. In die nummers zit een zeer hoge bedwelmingsfactor.

Neem nu de ruim 13 minuten lange opener Empfang, dat opent met dreigende, donkere synthesizerklanken, gefluister en schurkende en knisperende noises. Er duikt zelfs gesnurk op! Zo slaapverwekkend is dit nummer echter totaal niet! De eerste helft van het nummer valt ergens tussen de ambient en Krautrock te plaatsen. Heel langzaam, vormen borrelende synthesizerklanken vervolgens een betoverend elektronisch ritme waar de drums zich al groovend bij aansluiten. Liefhebbers van een band als the Orb zouden dit nummer eens moeten gaan checken!
De gitaar doet op Himmelfahrten op een Oosterse wijze zijn intrede. Een nummer, dat deint op een zacht tikkend ritme en met een behoorlijk psychedelisch geluid waarin ook symfonische rock elementen te vinden zijn. De fluweelzachte stem van gastzangeres Nina Siegler zorgt voor een folky, haast Renaissance-achtig, geluid in een zeer aangenaam, bedwelmend nummer.
Gondel zit tegen de minimal music aan. Een zeer meditatief nummer waarin synthesizerklanken als een krachtige branding aanzwellen om daarna weer zacht zwevend terug te trekken.
In Sankt Damin gebeurt van alles. Zo kom je er Oosterse Raga klanken tegen, gedrogeerde Krautrock, Hare Krishna gezang, Boeddhistische “Om” zang en sprookjesachtige Sim Sala Bim folk.

Dit derde album van Die Wilde Jagd is een zeer intrigerend en fraai bedwelmend album geworden.

Tracklist:
01. Empfang
02. Himmelfahrten
03. Gondel
04. Sankt Damin

Website: Die Wilde Jagd