King Buffalo – Dead Star
Format: white Vinyl EP – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De band King Buffalo is al een tijdje bezig. Zo verschenen er al twee albums en drie EP’s en ging de band op toernee met o.a. All Them Witches en Elder.

De band komt uit Rochester, New York, en weet op hun vierde EP op een indrukwekkende wijze stijlen als heavy psychedelische rock, spacerock, stonerrock en progrock te mengen tot een geheel eigen stijl.

Sean McVay (zang, gitaar), Dan Reynolds (bas) en Scott Donaldson (drums) openen de EP met het ruim 16 minuten durende Red Star Part 1 & 2. Dat numer opent met langzaam aanzwellende synthesizerklanken en zachte, haast Gregoriaanse koorzang waar een psychedelische gitaar doorheen klinkt.  Vervolgens openen donkere traag dreunende drums een galmend psychedelisch rocknummer met donker schurende gitaarriffs. Stapje voor stapje zwelt het nummer aan tot een heftig fuzzend spacerock nummer met gemeen bijtend gitaarwerk. Een zeer indrukwekkende mix van Pink Flyd-achtige psychedelische rock met massieve Hawkwind-achtige spacerock.
Deel 2 van dit nummer kom je later tegen als radio edit waarin de nadruk op de massieve spacerock ligt. Echo Of A Waning Star opent met een luie bluesy gitaar en dromerige Pink Floyd-achtige zang om als een dromerig sprankelend nummer door te gaan. Uiteraard doorspekt met stevige rockgitaarriffs.
Ecliptic is een instrumentaal zeer dreigend en donker synthesizernummer, dat klinkt als Tangerine Dream in hun beginjaren. Het geluid van Black Sabbath steekt de kop op in het hoekige, haast funky, Dead Star met zowel zwaar riffend gitaarwerk als melancholiek huilend gitaarwerk.
Voor de liefhebbers volgt er tenslotte nog een gesproken uitleg over het album.

De liefhebbers van stevige psychedelische rock hebben er met King Buffalo weer een prima band bij!

Tracklist:
01. Red Star Part 1 & 2
02. Echo Of A Waning Star
03. Ecliptic
04. Eta Carinae
05. Dead Star
06. Red Star Part 2 (Radio Edit)
07. Dead Star Audio Commenting

Website: King Buffalo