Recensie: David Ronaldo & The Dice – Shoot Them With Words

 

David Ronaldo & The Dice - Shoot Them With Words

David Ronaldo & The Dice – Shoot Them With Words
Format: CD – Digital / Label: Fandango Music
Release: 2021

Tekst: Jarl van Meeteren

Opnieuw een prachtig album

Opnieuw een uitstekend album van David Ronaldo en zijn band The Dice: ‘Shoot Them With Words’; het is hun tweede plaat nadat in 2019 het debuutalbum ‘Citizen of the World’ een goede ontvangst kende en lovende kritieken kreeg. Dat zelfde verwacht is beslist van de opvolger want het is een album geworden van verrassend hoge muzikale kwaliteit.

Omdat Covid-19 hen het toeren onmogelijk maakte om het debuutalbum te promoten werd de tering naar de nering gezet en begon hij in alle rust met zijn band The Dice nieuw materiaal te schrijven en op te nemen in de Fandango Studio in Boutersem, een klein uur rijden van hun woonplaats Mechelen.

In Nederland is David Ronaldo (nog) niet echt bekend, in België daarentegen is hij een bekende verschijning op de podia en festivals. Temeer ook omdat hij een zeer actief familielid is van de bekende oude circusfamilie Van den Berghe met hun wereldberoemde Circus Ronaldo. Ik raad je ten zeerste aan de website van Circus Ronaldo te bezoeken op www.circusronaldo.be, je zult er vrolijk van worden en wie wil dat niet tegenwoordig.

De muziek van het nieuwe album ‘Shoot Them With Words’ is vooral stevig te noemen in de southern rock traditie. Hun voorliefde voor Bruce Springsteen, Neil Young, Bob Dylan en The Rolling Stones is duidelijk te horen. Toen ik het album voor de eerste keer beluisterde was ik verrast door de muzikaliteit en professionaliteit van de musici, bij de tweede keer was ik erg enthousiast geworden en tot slot totaal verslingerd.

Het is een veelzijdig en tevens mooi geproduceerd album geworden; het geluid is helder en vol tegelijkertijd terwijl elk instrument goed te horen is. Elf nummers die variëren van melodieuze rock, blues ballads en de prachtige meezinger Too Little Blood. De zangstem van David is krachtig met een prettig rafelrandje, hij zingt up-tempo rock en  verhalende ballads met het grootste gemak, bijgestaan door een imposante vocal-backing groep bestaande uit Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt en Hedwig Peters.

De band, The Dice, bestaat uit Marco Epis op drums, Charly Verbinnen op lead gitaar, Tim van Passel op bas en Dirk Lekenne op lead, slide en lapsteel gitaar. David Ronaldo zingt en speelt de zes-en twaalfsnarige akoestische gitaar en elektrische ritme gitaar.

Verder spelen nog enkele muzikale grootheden mee als Pieter Akkermans op keyboards (Ozark Henry en Channel Zero), Wim Degeest op bluesharp (Straight Bluesband) en multi-instrumentalist Andries Boone op viool en mandoline (Limbrant en Philippe Robrecht Trio)

Van deze band gaan wij meer horen, maar beluister eerst eens dit album ‘Shoot Them With Words’ en daarna hun eersteling ‘Citizen of the World’; top klasse!

Tracks:
01. Free
02. Midnight Sun
03. Gunslinger
04. Ballad of John and Mary
05. Substance Boogie
06. God Doesn’t Care
07. Burn Up My Love
08. Mythomania
09. The Times They Haven’t Changed At All
10. Too Little Blood
11. Down By The River

Website: http://www.davidronaldo.be/