Rockcolumn: Jon Lord – Pictured Within

 

Jon Lord
De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Jon Lord – Pictured Within

In 1941 bevallen Miriam Hudson en Reginald Lord in de stad Leicester (Verenigd Koninkrijk) van een zoon, die de naam John krijgt. De ouders zijn dol op hun kleine zoon en moedigen hem van jongs af aan om muziek te gaan studeren. Hij krijgt vanaf zijn vijfde levensjaar klassiek pianoles en blinkt op school daarnaast ook uit in Frans, muziektheorie en wiskunde. De klassieke muziekopleiding legde de basis voor zijn compositorische vaardigheden en zou gedurende zijn hele carrière in zijn muziek doorklinken. Zijn grootste invloeden zijn Johann Sebastian Bach en de Engelse componist Edward Elgar.

Maar eind jaren vijftig omarmt John Lord de rythm and blues en bluesmuziek die hij in clubs hoort. Beïnvloed door muzikanten als Jimmy Smith, Wild Bill Davis en Jimmy McGriff stapt hij over van piano naar orgel en begint in allerlei rythm- en bluesbands te spelen. Dat leidt uiteindelijk tot de oprichting van Deep Purple in de late jaren zestig, een band wiens geluid sterk werd beïnvloed door Lord’s virtuoze orgelspel en klassieke compositiorische talenten. Met Deep Purple werd Jon Lord bekend als een groot rock-‘n-roll-artiest, maar de klassiek geschoolde musicus was nooit ver weg.

Hoewel John (die zijn voornaam in Jon veranderde) naar Londen was verhuisd en bijna volledig werd opgeslokt door het succes van Deep Purple, behield hij altijd een sterke band met zijn familie, vooral met zijn moeder Miriam.

En toen Miriam in 1995 stierf, was Jon diep geraakt. Na twee jaar van rouw, zet hij het verdriet over het verlies van zijn zo geliefde moeder om in zijn waarschijnlijk meest persoonlijke werk. Daartoe grijpt hij terug op zijn klassieke opleiding en componeert ‘Pictured Within’, een neoromantisch klassiek muziekstuk bestaande uit vier suites (The Valley, Blue Sky Dreams, Of Heroes and Heroines en Beneath A Higher Heaven).

Hij neemt het stuk op in 1997 in Keulen (Duitsland) met een orkest van voornamelijk Duitse klassieke musici. Jon componeerde en speelde de stukken op de piano. Er is nergens orgeltovenarij of rockgitaar te horen. Voor de drie niet-instrumentale nummers huurt hij zangeres Sam Brown in, die ook de teksten voor de twee nummers die ze zingt (Evening Song en Wait A While) aanlevert. De titelsong van het album (Pictured Within, met een mooie tekst van Lord zelf) wordt prachtig gezongen door de Schotse zanger (en gitarist) Miller Anderson.

‘Pictured Within’ is een indrukwekkend en zeer emotioneel werkstuk van de enorm getalenteerde muzikant Jon Lord en maakt het hartverscheurende verdriet en de pijn die Miriam’s dood bij haar zoon veroorzaakte, tastbaar.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Pictured_Within

Jon Lord - Pictured Within