David Cross & Peter Banks – Crossover
Format: CD / Label: Noisy Records – Cherry Red Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als prog/symfo liefhebber ga je spontaan kwijlen als je weet wie er op dit album van David Cross en Peter Banks meedoen.

Natuurlijk allereerst violist David Cross, bekend als lid van o.a. King Crimson en gitarist Peter Banks, bekend als lid van o.a. Yes en Flash.

Daarnaast treden grootheden aan als drummer Jeremy Stacey (o.a. Chris Robinson & the New Earth Mud en Noel Gallagher’s High Flying Birds), Geoff Downes (keyboards, o.a. Yes en Asia), Billy Sherwood (bas, o.a. Yes en Asia), Jay Schellen (drums, o.a. Yes en Asia), Tony Kaye (orgel, ex-Yes), Alan Wakeman (toetsen, de zoon van Rick en o.a. lid van Yes), Randy Raine-Reusch (world instrumenten), Pat Mastelotto (drums, o.a. King Crimson) en Andy Jackson (sound effects, o.a. Pink Floyd).

Dat belooft natuurlijk wat en die belofte wordt geheel ingevuld op een geheel instrumentaal album waarop ouderwetse prog hand in hand gaat met flink avontuurlijke geluiden, die richting het experimentele werk van Robert Fripp gaan.

Het openingsnummer Rock To A Hard Place is een stuwend nummer dat klinkt als een mix van King Crimson, UK en Asia met Cross’s majestueuze vioolspel en Banks die zowel een funky proggeluid laat horen als Fripp-iaans geexperimenteer. Een prima old school prognummer met een ouderwetse lengte van ruim negen minuten.
Upshift opent met schurende gitaarnoises en geluidseffecten, als een soort sonisch gitaaronweer en gaat daarna over in een loom zwevend nummer met ouderwetse orgelgeluiden van Tony Kaye, de smachtende viool van David Cross en snijdende en schurende gitaargeluiden van Peter Banks.
Door de ratelende percussie en de klankschalen van Randy Raine-Reusch klinkt The Smile Frequency als een world-fusion nummer in een stijl die Joe Zawinul niet zou misstaan.
In een decor van voortrazend verkeer en drilboren voorzien David en Peter deze hektiek in The Work Within met hun schurende en snijdende viool en gitaar van een bijpassend geluid.
In het fraaie, haast ambient achtige Missing Time dwarrelen en huilen de eigenwijze en avontuurlijke viool en gitaar alle kanten op. Na een intro vol zwevende donkere soundscapes ontwikkelt Plasma Drive zich langzaam toit een funky King Crimson-achtige old style prognummer.
Met Laughing Strange gaan David en Peter weer terug naar het romige 70’s prog geluid en in de afsluiter Crossover glijden en snijden David en Peter zij aan zij dwars door het zwevende nummer heen.

Absolute aanrader voor alle progfans onder ons!

Tracklist:
01. Rock To A Hard Place
02. Upshift
03. The Smile Frequency
04. The Work Within
05. Missing Time
06. Plasma Drive
07. Laughing Strange
08. Crossover

Website: David Cross