Various Artists – Whiskey Preachin’ Volume 1 – 21st Century Honky Tonk For The Outlaw  Dancefloor
Format: LP – Limited to 1.000 copies * 300 on coloured vinyl * Gatefold sleeve w/ liner notes
Label: Whiskey Preachin’ Records

Release: 2020

Hoe kan je je als nieuw label nou beter presenteren dan via een verzamelalbum? Op die manier worden al je artiesten aan het publiek voorgesteld. En dat is precies wat het Whiskey Preachin label heeft gedaan. Het label wordt gerund door de Britse Tony Sexton en de Duitse Reinhard Holstein, ook eigenaar van het Stag-O-Lee label.

Ze omschrijven de muziek op dit album zelf als “Southern Rock met een honky tonk hart, outlaw boogie en Gumbo Rock, kortom “Whiskey Preachin’”.

En daar is geen woord van gelogen! Elk nummer klinkt heerlijk rauw en ongepolijst en bewijst dat country & western dus niet altijd zo gelikt en gepolijst hoeft te klinken.

Neem nu de ongepolijste swingende honky tonk van het duo Mayeux & Broussard uit Austin, Texas. Zij noemen hun muziek “cosmic swampy tonk”! Dat houdt dus in dat er in hun Kool & Handsome smerig twangend gitaarwerk te horen is met een losjes swingende piano en teksten over “weed wine cocaine and rum”.
James Scott Bullard is een singer-songwriter uit South Carolina en zijn Jesus, Jail Or Texas is een loom deinend outlaw countrynummer met wederom een ongepolijst gitaargeluid en lichte Southern Rock invloeden.
De honky tonk van Kathryn Legendre’s Going Crazy klinkt behoorlijk authentiek en de liefde van deze singer-song writer uit Austin voor het werk van Merle Haggard is duidelijk hoorbaar.
Eleven Hundred Springs uit Dallas, TX, is een behoorlijk ervaren band, die al sinds 1998 albums uitbrengt. Hun countryswinger Arcadian Thruway klinkt lekker lui met een melodieus twangende gitaar en swingend krassende fiddle waardoor er Charlie Daniels en BR5-49 invloeden opduiken.
The Rhyolite Sound is een honky tonk band uit Las Vegas en hun Setting Me Up is een broeierige cover van het Mark Knopfler nummer, dat vooral bekend werd door Eric Clapton. Rat City Bound van Darci Carlson uit Seatlle begint met een rauwe Z.Z. Top achtige gitaarriff en gaat al snel over in een galopperend ongepolijst countrynummer a la Hank Williams Jr. Darci is een coole chick want “I smoke marihuana. I drink Jim Beam and…I love USA”!
Uit Shreveport, LA, komt de band Ole Whiskey Revival die in Ramblin’ een broeierig bluesy Southern Rock geluid heeft met lui brandend gitaarwerk. In C.C. Waterback van the Reeves Brothers uit Las Vegas valt met name de rauwe galmende zang op in hun honky tonk.
Singer-songwriter Kristina Murray’s Lovers & Liars heeft een broeierig bluesy swamprock geluid. Get Off The Grid van Ted Russel Kamp uit L.A. heeft hetzelfde ontspannen swingende geluid als J.J. Cale, maar dan met geknepen Willie Nelson-achtige zang. Weldon Henson’s Sleep All Day is een honky tonk nummer met een hoog rockabilly gehalte.
In de afsluiter (If I Knew What I Had To Give Up) I Never Would Have Fallen In Love klinken Croy & the Boys uit Bowling Green, Ohio, als de smerige, harder rockende broertjes van Dire Straits.

Het Whiskey Preachin’ label heeft zich door middel van deze compilatie direkt hoog op het rootsrock podoum geplaatst. Ik kijk nu al uit naar de komende releaes van dit label!

Tracklist:
01. Mayeux & Broussard: Kool & Handsome
02. James Scott Bullard: Jesus, Jail Or Texas
03. Kathryn Legendre: Going Crazy
04. Eleven Hundred Springs: Arcadian Thruway
05. The Rhyolite Sound: Setting Me Up
06. Darci Carlson: Rat City Bound
07. Ole Whiskey Revibal: Ramblin’
08. The Reeves Brothers: C.C. Waterback
09. Kristina Murray: Lovers & Liars
10. Ted Russell Kamp: Get Off The Grid
11. Weldon Henson: Sleep All Day
12. Croy & the Boys: (If I Knew What I Had To Give Up) I Never Would Have Fallen In Love

Website: Whiskey Preachin’Records