David Bowie – I’m Only Dancing (The Soul Tour 74)
Format: 2CD – 2LP / Label: Parlophone Records
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Een relatief onbekende release, met name omdat deze nogal moeilijk te verkrijgen is, is de dubbel lp en cd ‘I’m Only Dancing (The Soul Tour 74)’. Ontleend aan recent ontdekte bronnen in The David Bowie Archive, zijn de opnames voornamelijk gemaakt tijdens Bowie’s optreden in het Michigan Palace, Detroit op 20 oktober 1974, met de toegiften afkomstig van het Municipal Auditorium, Nashville op 30 november 1974.

De plaat overbrugt de kloof tussen ‘Diamond Dogs; uit datzelfde jaar en ‘Young Americans’ uit 1975. Het enige nummer dat ontbreekt op de volledige set tijdens het optreden van 20 oktober is Diamond Dogs, dat helaas maar gedeeltelijk is opgenomen. Om dat goed te maken werd besloten om de toegiften van de show van 30 november toe te voegen. Gelukkig horen we dan alsnog Diamond Dogs in een medley met It’s Only Rock ’n’ Roll (But I Like It), maar ook hebben we zo een vollediger weergave van ‘The Soul Tour’ setlist, inclusief Knock On Wood en de medley Foot Stomping / I Wish I Could Shimmy Like My Sister Kate.

Eerdere Bowie live albums van de tour van 1974, ‘David Live’ en de 2017 heruitgave van ‘Cracked Actor (Live Los Angeles 74)’, werden opgenomen voorafgaand aan de ‘I’m Only Dancing (The Soul Tour)’ concerten.

The Soul Tour was een radicale afwijking van het eerste deel van het theatrale extravaganza van ‘Diamond Dogs’ uit 1974. Tijdens een pauze van drie weken eind dat jaar werd het uitgebreide zes ton zware Hunger City-podium van de Diamond Dogs Tour drastisch teruggeschroefd en de setlist van de tour werd herzien met nog niet eerder uitgebrachte songs van de ‘Young Americans’ sessies bij Sigma Sound in Philadelphia. The Soul Tour bevatte ook een vernieuwde band, aangevuld met muzikanten en vocalisten uit die sessies en omgedoopt tot The Mike Garson Band.

De band kreeg inderdaad een beduidend grotere rol met als koploper David’s steun en toeverlaat, pianist Mike Garson. De show klinkt eigenlijk als één grote jamsessie, maar dan wel uitmuntend uitgevoerd en eentje waarbij de songs wél een kop en een staart hebben. Je kunt er heerlijk bij wegdromen en er uren naar luisteren. De opnamen zijn van verbazend goede kwaliteit en mooi open en helder. Alles komt duidelijk naar voren en de mix en mastering is uitstekend.
De gemoedelijke sfeer is duidelijk hoorbaar evenals het plezier dat de muzikanten erin hebben om samen te spelen. David zelf klinkt behoorlijk schor, maar of dat nou een aangemeten heesheid is of dat hij echt last van zijn stem had (ik denk overigens het laatste), maakt eigenlijk niets uit. Het past juist erg goed bij de sfeer en klank van de nummers.
De liedjes zijn namelijk overgoten met een soul-sausje en een jazz glazuurtje en afgetopt met een licht zoete blues, een funky zuurtje en een rock ’n roll bittertje. De perfecte balans en combinatie. Hierdoor komen de nummers weer in een heel ander daglicht te staan. Bovendien is het erg leuk om juist ook de bekende hits als Rebel Rebel, Changes, The Jean Genie, Young Americans en Diamond Dogs op een andere manier te horen. Alle songs op de plaat lenen zich uitstekend voor een dergelijke bewerking. De innovatieve geest van David (en ook van Mike Garson) wordt hiermee maar weer eens duidelijk.

‘I’m Only Dancing’ is één van de betere live albums, maar meer nog de meest interessante live release tot nu toe. Het album biedt een heel ander perspectief op bekende en minder bekende Bowie songs. Ieder liedje wordt uitgevoerd zoals je die nog nooit hebt gehoord en is daarmee zeer verrassend en vernieuwend. Dat is ook meteen de kracht van het album en de absolute reden waarom deze niet mag ontbreken in de platenkast. Het is een bijzondere plaat van een artiest die zichzelf steeds opnieuw uitvond.

Het artwork voor zowel de 2 lp als de 2 cd is gebaseerd op het originele ontwerp voor de programma’s die beschikbaar waren op de locaties van The Soul Tour. De Soul Tour heeft een mythische status gekregen onder Bowie-fans, aangezien de tour minder dan twintig steden in het oosten en zuiden van de Verenigde Staten bezocht. Dit is de eerste keer dat audio van deze tour ooit officieel is uitgebracht.

https://www.youtube.com/watch?v=6NvO0ye8QHM

Tracklist:

CD 1
01. Introduction – Memory Of A Free Festival
02. Rebel Rebel
03. John, I’m Only Dancing (Again)
04. Sorrow
05. Changes
06. 1984
07. Moonage Daydream
08. Rock ’n’ Roll With Me
09. Love Me Do / The Jean Genie
10. Young Americans

CD 2
01. Can You Hear Me
02. It’s Gonna Be Me
03. Somebody Up There Likes Me
04. Suffragette City
05. Rock ’n’ Roll Suicide
06. Panic In Detroit
07. Knock On Wood
08. Foot Stomping / I Wish I Could Shimmy Like My Sister Kate / Foot Stomping
09. Diamond Dogs / It’s Only Rock ’n’ Roll (But I Like It) / Diamond Dogs

Website: David Bowie