Bob Dylan – Best of The Bootlegseries
Format: Digital / Label: Columbia
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

De bootlegseries van Bob Dylan, ruim dertig jaar een schatkamer vol geheimen uit het werk van ieders favoriete singer-song writer. Ieder deel bevat covers, alternatieve versies, spannende live opnames of liedjes die hij (soms onbegrijpelijk) op de plank liet liggen. Een selectie van de diverse losse bootleg-releases zijn nu verzameld op deze ‘Best Of’.  

Deze collectie plukt best evenwichtig liedjes uit de verschillende delen, waardoor alle fases of perioden uit het werk van Bob Dylan aan bod komen. Of het nu gaat om de gospeljaren, de scheiding, de periodes met de band of de glorie tijd van midden jaren zestig. Waarbij de focus op deze verzamelaar ook niet ligt op de overbekende ‘hits’ maar echt op de beste pareltjes uit de bootleg serie. De kwetsbare versie van ‘Most of The Time’, het venijnige (wat country) achtige live versie van ‘A Hard Rain’s A Gonna Fall, de majestueuze grandeur ‘Series of Dreams’ of het Ry Cooder-achtige ‘Mississippi’. Voor ieder zijn smaak is wel iets te vinden, zeg maar. Maar goed de kwaliteit van het oeuvre van Dylan staat natuurlijk ook niet ter discussie. De koning der singer-song writers, zeg maar.

Waar wel over gedacht kan worden is de zin en onzin van deze plaat! Wat voegt een goedkope verzamelaar die juist een andere gedeelte van het werk plundert toe? Hardcore fans zien liever een nieuwe deel uit de serie, deze opnames staan immers al in de kast. Voor nieuwe fans die nog bezig zijn aan hun zoektocht door de liedjes het volgende advies: koop liever de verschillende losse delen, verdwaal door het gigantische labyrint om zo je eigen favorieten te vinden.
Neem alleen ‘Tangled Up In Blue’. De take op deze cd is romantisch, een hele andere vibe dan de bekende versie op ‘Blood On The Tracks’. Die is meer nostalgisch. Laat staan de verschillen in hetgeen Dylan zingt!  De verschillende takes van een hetzelfde liedje als de weerspiegeling van een alsmaar veranderde diamant.

Conclusie in een zin: Een prima release die je net zo goed kunt overslaan.

Tracklist:
01. Up To Me (Take 1)
02. Blind Willie Mcctell (Studio Outtake)
03. Baby, Let Me Follow You Down (Live)
04. Maggies Farm (Live)
05. The Groom’s Still Waiting At The Altar
06. Dink’s Song
07. Pretty Saro (Unreleased)
08. Mama, You Been On My Mind (Studio Outtake)
09. Mississippi (Outtake)
10. Visions Of Johanna (Take 5)
11. Just Like Tom Thumb’s Blues (Take 3)
12. Tonight I’ll Be Staying Here With You
13. Born In Time (Outtake)
14. You Aint Going Nowhere (Take 1)
15. All You Have To Do is Dream (Take 2)
16. Wanted Man (Take 1)
17. Tell Me That It Inst True (Take 2)
18. Wallflower (Alternate version)
19. Most of The Time (Alternate Version
20. A Hard Rain’s A Gonna Fall (Live)
21. Series of Dreams (outtake)
22. Slow Train Coming (Live)
23. I Pity The Poor Immigrant (Take 4)
24. Moonshiner (Outtake)
25. Seven Days (Live)
26. Tangled Up In Blue (Take 3, Remake 3)
27. Guess I’m Doing Fine (Demo)
28. Every Grain of Sand (Demo)