The Hu – Gereg (Deluxe Edition)
Format: 2CD – Vinyl – Digital / Label: Better Noise Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

And now for something completely differen! The Hu!!! Een band uit Mongolië met een geluid, dat ik nog niet eerder tegengekomen ben.

Traditionele Mongoolse volksmuziek, vermengd met Om-achtige keelzang en metal. Het resultaat is een geluid, dat de ene keer zeer strijdvaardig en krachtig klinkt en de andere keer een hoog bedwelmend, zeg maar gerust hypnotiserend, effect heeft. En het gebruik van traditionele Mongoolse muziekinstrumenten als de morin khuur (paarenviool), tsuur (Mongoolse fluit) en tobshuur (3-snarige luit) draagt alleen maar bij aan het bijzondere karakter van de muziek.

De band bestaat uit Galbadrakh Tsendbaatar (zang, morin khuur), Enkhasaikhan Botjargal (morin khuur, zang), Nyamjantsan Galsanjamts (mondharp, tsuur, zang) en Temuulen Naranbaatar (tobshuur).

Dit debuutalbum stamt oorspronkelijk uit 2019 maar is nu als zogenaamde Deluxe Edition verkrijgbaar met een extra cd waarop Jacob Shaddix (Papa Roach), Lzzy Hale (Halestorm) en de band From Ashes To New als gast aanschuiven.

Geopend wordt met The Gereg. Mysterieus bonkend met bezwerende Mongooplse zang waarin de donkere keelzang (of boventonen) voor het eerst opduiken. Op momenten klinkt dit zowaar als de Mongoolse Rammstein. Een zeer aparte mix van traditionele Mongoolse klanken en rock.
Wolf Totem opent met folky morin khuur klanken en gaat over in soort krijgsdans waarin ook Indiaanse invloeden verwerkt zijn. Al snel barst de band uit in een donker keelzang koor waaraan een broeierig rockritme wordt toegevoegd.
The Great Chinggis Khaan opent met de breekbare obscuur en haast gluiperig klinkende zang en diepe Om-achtige chants om uiteindelijk als een Rammstein-achtig nummer te eindigen.
In Shoog Shoog zit een behoorlijk hoog rockgehalte. De band rockt onverstoorbaar “shoogend” over je heen en de boventonen passen prima in dit nummer. Vreemd genoeg klinkt the Hu in het pompende Yuve Yuve Yu als de glamrockers T.Rex met een zwiepende morin khuur in een voorname rol.
Het door de krassende morin khuur weemoedig klinkende Song Of Women doet bij vlagen aan de folkie kant van Led Zeppelin denken.

Dan volgen de bonustracks. Jacoby Shaddix van de band Papa Roach is te horen in Wolf Totem. Door het toegenomen rockgehalte wordt de oorspronkelijke betovering van het Mongoolse geluid jammer genoeg verbroken. Dat geldt ook voor Yuve Yuve Yu waarin de band From Ashes To New uit Lancaster het nummer geheel naar zijn eigen rockhand zet.
De bijdrage van zangeres Lzzy Hale van de band Halestorm is in Song Of Women beter op zijn plek. Haar melodieuze folky stem past perfect bij de Mongoolse klanken.
De laatste drie nummers laten de band akoestisch horen en dan blijkt dat de band puur en akoestisch dus even krachtig klinkt.

Voor mij is dit album van the Hu een zeer verrassende kennismaking. Dit album is ten zeerste aan te raden aan fans van bands als Rammstein, Magma of liefhebbers van de avontuurlijke World Music.

Tracklist:
01. The Gereg
02. Wolf Totem
03. The Great Chinggis Khaan
04. The Legend Of Mother Swan
05. Shoog Shoog
06. The Same
07. Yuve Yuve Yu
08. Shireg Shireg
09. Song Of Women
10. Wolf Totem (featuring Jacoby Shaddix)
11. Yuve Yuve Yu (featuring From Ashes To New)
12. Song Of Women (featuring Lzzy Hale)
13. Shireg Shireg (acoustic)
14. Yuve Yuve Yu (acoustic)
15. Shoog Shoog (acoustic)

Website: The Hu