Danny Vera – Pressure Makes Diamonds Live
Format: 2CD – 2LP – Digital / Label: Excelsior Recordings
Release: 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Zeeuwse singer-songwriter Danny Vera (31 mei 1977, Middelburg) behoorde tot de eerste lichting studenten van de Rockacademie in Tilburg. Met zijn eerste band Till Dawn toerde hij begin deze eeuw door Nederland. In 2003 verscheen zijn debuutalbum ‘For The Light In Your Eyes.
Bij het grote publiek werd Danny Vera vooral bekend als huisband in de voetbalshows VI Inside en Veronica Inside op tv, waarbij Johan Derksen menigmaal de loftrompet stak over Vera. Het succes van de altijd in strak maatpak gestoken en met een fraaie vetkuif uitgeruste zanger-gitarist is daarna alleen maar groter geworden. Het afgelopen jaar belandde hij, ook tot zijn eigen verbazing, met de single Roller Coaster uit het niets op de vierde plaats van de Top 2000 van NPO Radio 2.

Voor Danny Vera, wie kent hem nu niet in Nederland, was 2019 een zeer succesvol jaar. Zijn platen gingen als zoete broodjes over de toonbank en hij speelde voor vrijwel uitverkochte zalen. Medio december 2019 verscheen het album ‘Pressure Makes Diamonds Live’, een live-album met opnamen van de toer van het afgelopen jaar. De tracks zijn opgenomen in de Stadsschouwburg van Haarlem en in Theater De Lievekamp in Oss. Het album is gemixt in de Wisseloord Studios in Hilversum.

Het album ‘Pressure Makes Diamonds Live laat de veelzijdigheid van Danny Vera horen. De ingetogen en zachte kant in songs als Born Again, Oblivious Desire, Veins en You. In songs als Pompadour Hippie en ook in Every Time is de stijl van Glen Campbell te horen. Viool en cello voegen vooral in de rustige nummers een fijne sfeer toe.
Maar Danny Vera en zijn band kunnen ook stevig rockend uitpakken, zoals in Fallen King, het broeierige Ghost, Next Night Flight, het rockabilly-achtige L.O.V.E. en in het lange Honey South, met scheurende gitaren, pianosolo’s en solo’s van de blazers.
Uiteraard ontbreekt de grote hit, het mooie akoestische Roller Coaster niet. De crooner in Vera is te horen in het jazzy Snow In April. Zeer vrolijk en hilarisch is Expandable Time, dat als intro begint met The Lion Sleeps Tonight, de grote hit van The Tokens.

De twee nummers die niet op de cd maar wel op de dubbel lp staan zijn Bye Bye Eddie, een gevoelig liedje met alleen zang en akoestische gitaar. En de uitsmijter, een knallende versie van het van Jackie Wilson bekende Higher And Higher, mag er zeker zijn, met veel dank aan de prominente blazerssectie,

Conclusie:
Van deze sympathieke Zeeuw zijn we nog niet af. En dat is maar goed ook. ‘Pressure Makes Diamonds Live’ is een mooi en smaakvol album. Dit jaar zal hij ongetwijfeld weer voor enthousiaste volle zalen spelen.

Tracks:
01. Born Again
02. The Outsider
03. Every time
04. Oblivious Desire
05. Veins
06. Pompadour Hippie
07. You
08. Tomorrow Will Be Mine
09. Fallen King
10. Pressure Makes Diamonds
11. Ghost
12. Distant Rumble
13. Roller Coaster
14. Next Night Flight
15. Expandable Time
16. Honey South
17. Snow In April
18. L.O.V.E.

Alleen op lp:
1. Bye Bye Eddie
2. Higher And higher

Line-up:
Danny Vera – zang, gitaar
Rob de Groot – gitaar
Almer Kaasschieter – bas
Erik Swinkels – piano
Gert-Jan Zegel – drums
Eva van der Poll – cello
René van Hertum – saxofoon
Kees Adolfsen – trombone
Fred van Straten – trompet
Adriaan Breunis – viola
Loes Dooren – viool
Geidré Mundinaité – viool

Website: Danny Vera