Bad Company – Desolation Angels (40th anniversary edition)
Format: CD –  LP – Digital / Label: Rhino Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Het is iets meer dan veertig jaar geleden dat de Britse band Bad Company hun vijfde album uitbracht: Desolation Angels. Van de eerste vier albums, ‘Bad Company’ (1974), ‘Straight Shooter’ (1975), ‘Run With The Pack’ (1976) en ‘Burnin’ Sky’ (1977) waren er al 40th anniversary editions uitgebracht. Het was dan ook geen verrassing toen deze release werd aangekondigd afgelopen december.
‘Desolation Angels’ is alleen in maart 1979 uitgebracht en is dus geen veertig jaar maar éénenveertig jaar oud. Maar dit past wel in de traditie van deze 40th anniversary editions van Bad Company, want ook de 40th anniversary edition van Bad Company en Run With The Pack kwamen een jaar te laat uit.
De samenstelling van Desolation Angels 40th anniversary edition is hetzelfde als de vorige vier releases: Het gehele album helemaal opgeschoond en opgevuld met nooit eerder uitgebracht materiaal.

In 1979 was de band Bad Company lekker bezig, goed hun laatste album ‘Burnin’ Sky’ was niet een groot succes maar de band speelde nog steeds in grote stadions. De band was in 1973 opgericht door Paul Rodgers en gitarist Mick Ralphs toen zij de bands verlieten waar zij toen inspeelden. Dat was voor Rodgers de band Free en voor Ralphs de band Mott The Hoople. Een jaar nadat de band was versterkt door bassist Boz Burrell (die net uit de band King Crimson was gestapt) en drummer Simon Kirke (net als Rodgers van Free) kwam hun eerste album uit.
Mede doordat alle leden al in een succesvolle band hadden gezeten deed dit eerste album het erg goed bij het publiek. Na veel succes kwam er in 1980 langzaam aan een einde aan de band Bad Company. Ze brachten nog wel een laatste album uit in 1982 maar gaan niet snel daarna uit elkaar.
Hun eerste drie albums worden gezien als hun beste (van de zes studio albums) maar ‘Desolation Angels’ komt zeker op een vierde plaats. Het album bevat niet alleen de hit Rock ‘n’ Roll Fantasy maar ook nog negen andere lekkere nummers, die vaak vergeten worden.

Meteen vanaf het eerste nummer (Rock ‘n’ Roll Fantasy) knalt het ‘Desolation Angels’ album uit de boxen. De nummers zijn vorig jaar ge-remastered en klinken inderdaad beter dan het origineel of de remaster uit 1994. Na het volledige ‘Desolation Angels’ album komt het meest interessante deel van deze release: de bonus tracks.
De bonus tracks bestaande uit outtakes en alternatieve versie’s van nummers begint meteen goed met twee nieuwe versie’s van Smokin’ 45. Het nummer Smokin’ 45 is echter niet uit de periode van ‘Desolation Angels’ (1978-1979) maar iets ouder: uit 1976 en was bedoeld voor het ‘Burnin’ Sky’ album maar heeft het album niet gehaald.
Smokin’ 45 is indertijd niet uitgebracht maar we konden al een versie van dit nummer horen op het ‘The ‘Original’ Bad Co. Anthology’ uit 1999. Waarom deze twee versie’s op dit album staan en niet op die van ‘Burnin’ Sky’ is mij niet duidelijk maar misschien moesten ze dit album vol krijgen.
Na deze twee nieuwe (of: nog niet eerder uitgebrachte) versie’s van Smokin’ 45 komt misschien wel het meest interessante nummer van het album: Rock Fever, waarschijnlijk opgenomen voor het ‘Desolation Angels’ maar nooit, in wat voor versies dan ook, uitgebracht.
Een rustige versie van Oh, Atlanta, drie versie’s van Rock ‘n’ Roll Fantasy en een andere versie van Crazy Circles sluiten de eerste cd af. De tweede cd valt mij een beetje tegen, er staan negen nieuwe (of: nog nooit uitgebrachte) versie’s op, allemaal nummers van het ‘Desolation Angels’ album.  Het album is verder opgevuld met een bluesjam van iets meer dan twee minuten en een erg leuke a capella versie van Amen als afsluiter.
Als fan hoop je op een heleboel nummers die het album niet gehaald hebben maar blijkbaar was er weinig bewaard gebleven van dit album. Nu stonden er ook niet veel onuitgebrachte nummers op de andere vier 40th anniversary editions maar je blijft toch hopen dat er meer is dan wat je tot nu toe gehoord hebt. De niet uitgebrachte versies op het tweede album zijn zeker de moeite van het beluisteren waard maar zijn, uiteraard, niet beter dan de uitgebrachte versies.

Kortom: Al met al een mooie release van een ondergewaardeerd album. Er hadden van mij wat meer outtakes en nooit uitgebrachte nummers op staan maar wat er niet is kan je ook niet uitbrengen. Daar tegenover staat dat geen van de bonus tracks ooit eerder, in deze versie, is uitgebracht.

Tracklist:
Disc één:
Original album 2019 remaster
01. Rock ‘n’ Roll Fantasy
02. Crazy Circles
03. Gone, Gone, Gone
04. Evil Wind
05. Early i the Morning
06. Lonely for Your Love
07. Oh, Atlanta
08. Take The Time
09. Rhythm Machine
10. She Brings Me love
Bonus tracks & alternative takes
11. Smokin’ 45 (alternative version 1)
12. Smokin’ 45 (alternative version 2)
13. Rock Fever (outtake)
14. Oh, Atlanta (slow version with Fender Rhodes)
15. Rock ‘n’ Roll Fantasy (alternative version 1)
16. Rock ‘n’ Roll Fantasy (alternative version 2)
17. Rock ‘n’ Roll Fantasy (alternative version 3)
18. Crazy Circles (alternative version)

Disc twee:
Bonus tracks
01. Gone, Gone, Gone (alternative version)
02. Early in the Morning (alternative version 1)
03. Lonely for Your Love (alternative version 1)
04. Take the Time (alternative version 1)
05. Evil Wind (alternative version)
06. Take The Time (alternative version 2)
07. Lonely for Your Love (alternative version 2)
08. She Brings Me Love (alternative version)
09. What Does It Matter (blues jam)
10. Rhythm Machine (alternative version)
11. Amen (A capella)

Website: Bad Company