Daniel Eriksen – Barefoot Among Scarecrows
Format: Digital en drie 7 inch vinylplaten, ieder met drie tracks / Label: Pzydeco Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Het nieuwe album van Daniel Eriksen heet Barefoot Among Scarecrows’. Gasten zijn o.a. John Mooney en Sonny Landreth. Grote namen in de divisie waar Eriksen speelt: stevige, swamp getinte, eigenzinnige, Tom Waits-achtige Delta-fused blues, met soms zelfs een scheutje vaudeville.

De schoonheidsprijs voor transparante productie zal Eriksen niet winnen met dit album. Geen probleem, want de muziek uit zijn muzikale voorland (The Delta) is ook vaak ruw, rauw en ongepolijst. De inzet en bevlogenheid (bezetenheid?) die Eriksen ten toon spreidt maken het meer dan goed. Die muzikale instelling heeft Eriksen gemeen met Mooney en Landreth, ook van die slide-beesten.

‘Slide Is King’ zou een toepasselijke ondertitel voor album kunnen zijn. Wie daar van houdt, komt ruim aan z’n trekken. In de langzame nummers wordt het slide-effect nog eens versterkt door een flinke dosis tremolo (Dirge For A Piece Of Gold; dirge: treur- of klaagzang). Zo te horen ligt Paris Texas om de hoek, net zoals de ranch van de North Mississippi All Stars en de porch van zowel Seasick Steve als The Reverend Peyton’s Big Damn Band.

Niets is minder waar, want Eriksen komt uit Noorwegen en noemt zijn muziek met gevoel voor tongue in cheeck ‘Arctic Slide’. Het Scandinavische gehalte wordt verder opgekrikt door de aanwezigheid van Morudes, een rauw bluesduo uit Oslo. Zij zorgen voor een scheutje Calexico in een paar nummers.
Opvallend is de track Baby You’re A Star, omdat daar de Little Feat-sound van landgenoten Heigh Chief (zie HIER) fraai in doorklinkt.

Daniel Eriksen heeft zijn best gedaan om een bluesalbum te maken zonder platgetreden paden te bewandelen. ‘Mission completed’ wat mij betreft, want ‘Barefoot Among Scarecrows’ is een album vol onverwachte muzikale wendingen en zijwegen. Avontuurlijke muziek voor de open-minded bluesliefhebber die houdt van een forse portie slide, gespeeld op een vintage Resonator Steel Guitar.

Tracks:
01. Barefoot Among Scarecrows
02. Dry Hive Blues
03. Baby You’re A Star (Feat. John Mooney)
04. Sweet Radiation (Feat. Morudes)
05. Fire The Clay (Feat. Sonny Landreth)
06. Dirge For A Piece Of Gold
07. In With The Surge (Feat. Morudes)
08. Spread Too Wide
09. Utopia Noir (Feat. Morudes)

Website: Daniel Eriksen