Heigh Chief – Midnight Oil
Format: digital (vanaf 17 april), CD – Vinyl later dit jaar (17 mei )
Label: Cracker Factory Music
Release 2020

Tekst: Fons Delemarre

Wat is dat toch een heerlijke band, Heigh Chief. Vorige albums ( High Chief. & High Chief. – II )heb ik besproken bij Blues Magazine en nu is er gelukkig een nieuw album.

Heerlijke rock voor liefhebbers van forse gitaren, vergezeld van een vette Hammond, catchy zang en goed in het gehoor liggende songs. Voorwaarde, ik heb het eerder geschreven, is dat je de muziek van Little Feat -en met name Lowell George– ergens op je speellijst hebt staan.

In het onwaarschijnlijke geval dat je die muziek niet kent, is er nu Heigh Chief. Na beluistering van het nieuwe album ‘Midnight Oil’ kun je nog altijd op zoek gaan naar de winkel waar Heigh Chief. haar mosterd heeft gekocht.

‘Midnight Oil’ krijgt een vliegende start met het titelnummer (let op de fraaie mandoline!), gevolgd door het net zo forse Kick It, waarin de slide alle ruimte krijgt. Pas in track drie, de ballade Half a Heart, wordt er een beetje gas teruggenomen en eisen leadzang en tremologitaar de hoofdrol op.

Het genre waarin Heigh Chief. opereert (funky rock met een New Orleans feel) vereist een bepaald soort composities en Marcus Løvdal en consorten lijken die zonder moeite uit hun mouw te schudden. Een grote verdienste is dat het geluid het hele album door transparant blijft.
De zang, bijvoorbeeld, is woord voor woord te verstaan, hoe fors de band ook uitpakt.
Spare a Dime is vrijwel geheel akoestisch en een prachtig muzikaal eilandje van rust op ‘Midnight Oil’. Caroline krijgt als ritmische invulling een superslome, slepende shuffle mee. Dat kan, luister zelf maar…

Negen nummers lang is het genieten geblazen voor liefhebbers van nieuwe nummers (originals, heet dat in het Engelse jargon) Het tiende en laatste nummer is opmerkelijk genoeg géén cover van een Little Featnummer, maar Crazy Love, een nummer afkomstig van Van Morrison’s album Moondance’ (1970). Heigh Chief. speelt het zoals Little Feat het zou hebben gespeeld.

Touren zit er voorlopig niet in, maar als ze weer komen: gaan! Voor de volledigheid: Heigh Chief. komt uit Noorwegen. Uit Oslo, om precies te zijn. Dat je ’t maar weet…

Tracks:
01. Midnight Oil (music/lyrics: Bjørn Blix) Bjørn: mandolin
02. Kick It (lyrics: Leif Johansen; music: Marcus Løvdal) Bjørn: slide guitar
03. Half a Heart (lyrics: Bjørn Blix/Leif Johansen; music/ Bjørn Blix) Marcus: slide guitar
04. Tailor Made (music/lyrics: Bjørn Blix)
05. Spare a Dime (lyrics: Leif Johansen; music/Marcus Løvdal) Bjørn: mandolin; Marcus: acoustic guitar
06. Caroline (lyrics: Marcus Løvdal/Leif Johansen; music/Marcus Løvdal) Bjørn slide guitar
07. Change of Heart (music/lyrics: Bjørn Blix) Marcus: slide guitar
08. You Got Something (lyrics: Bjørn Blix/Leif Johansen; music: Bjørn Blix) Bjørn: mandolin; Marcus slide guitar
09. Coming Home (lyrics: Leif Johansen/Marcus Løvdal; music: Marcus Løvdal)
10. Crazy Love (Van Morrrison)

Bezetting:
Jonatan Eikum: drums, percussion
Lasse nordby: bass, backing vocals
Lars Christian Narum: hammond organ, piano, harmonica
Bjørn Blix: vocal, guitar, mandolin
Marcus L: vocal, guitar, backing vocals
Producer: Leif Johansen

Website: Heigh Chief.