Jerry Joseph – The Beautiful Madness
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Décor Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Jerry Joseph uit San Diego heeft een bewogen leven achter de rug waarin huiselijk geweld een grote rol speelde. Als tiener was Jerry dermate onhandelbaar dat hij gedeporteerd werd naar een strenge kostschool in Nieuw-Zeeland. Dat hielp echter ook niet echt want Jerry werd al snel weer terug gedeporteerd. In een latere fase in zijn leven kwam er ook nog een heroine verslaving bij.

Gelukkig kwam Jerry in aanraking met de muziek en richtte hij in de 80’s de reggae-rockband Arcata Little Women op om daarna solo te gaan met bands als the Jackmormons, the Stockholm Syndrome en the Denmark Veseys.

Gezien zijn verleden is het niet zo gek dat Jerry op zijn nieuwe album verbitterd, boos en vooral zeer realistisch klinkt in zijn bespiegelingen van de hedendaagse samenleving.

Hij wordt op het album begeleid door de band the Stiff Boys, die niemand anders zijn dan Drive-By Truckers. En dan hebben we het over Patterson Hood (gitaar, mandoline, zang, productie), Mike Patton (bas), Jay Gonzalez (piano, orgel, synthesizer), Brad Morgan (drums), Mike Cooley (banjo, gitaar), Schaefer Llano (backing vocals), Little Sue Weaver (backing vocals), Kyleen King (viola) en de Aretha Garland Singers.

Het album opent met de stuwende akoestische ballad Days Of Heaven, die door the Drive-By Truckers omgeturnd wordt tot een dwingend en swingend Americana nummer. Door de “boze” zang valt dit nummer zeer zeker aan te raden aan fans van Graham Parker.
Vervolgens is Bone Towers een breekbare ballad met doorleefde zang van Jerry. Een nummer over een relatie die flink aan het aftakelen is. Het Graham Parker geluid duikt weer op in het sprankelende Full Body Echo.
San Acacia is een dreunend donker nummer met gebroken, boze zang van Jerry, ondersteund door engelachtige achtergrondzang. Good klinkt behoorlijk bluesy en heeft een Crazy Horse-achtig rauw gitaargeluid.
In Sugar Smacks is Jerry boos op o.a. het Witte Huis, digitale porno, drugs en zijn eigen verleden en komt hij tot de conclusie dat het een “scary fucking world” is waarin we leven.
Jason Isbell treedt met zijn slidegitaar aan in Dead Confederate. Een nummer verteld uit het oogpunt van een standbeeld, dat op het punt staat om omvergetrokken te worden. Het nummer handelt over vooroordelen en rassenhaat. Zeer actueel dus!
Black Star Line werd geschreven op de avond dat David Bowie overleed en is een prachtig eerbetoon, dat recht uit Jerry’s hart komt met een zeer sfeervolle viool bijdrage van Kyleen King.
Het album eindigt met de ballad Eureka, die minder grimmig en zelfs voorzichtig sprankelt met lichte “Five Years” (Bowie) trekjes.

Dit album van Jerry Joseph is één van de betere singer-songwriters albums van de laatste tijd vol met realistische bittere teksten.

Tracklist:
01. Days Of Heaven
02. Bone Towers
03. Full Body Echo
04. San Acacia
05. (I’m In Love With) Hyrum Black
06. Good
07. Sugar Smacks
08. Dead Confederate
09. Black Star Line
10. Eureka

Website: Jerry Joseph